Minister Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) heeft gezegd, dat tegen ondernemers die zich herhaaldelijk schuldig maken aan economische delicten zal worden opgetreden.
De bewindsvrouwe heeft tijdens de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers afgelopen woensdag gezegd, dat de prijscontroles in de supermarkten doorgaan, en dat haar ministerie nu van winkeliers die zich meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan een economisch delict de vergunning zal intrekken.
Zwarte lijst
Er komt volgens de minister ook een zwarte lijst van ondernemers die meerdere keren regel- en wetgeving hebben overtreden.
Het waren wellicht daadkrachtige woorden en opmerkingen van de minister, maar de vraag is of er nu daadwerkelijk hardhandig gaat worden opgetreden tegen ondernemers/winkeliers die zich bij herhaling schuldig maken aan het overtreden van wet- en regelgeving.
Feitelijk zouden winkeliers meteen bij geconstateerde gebreken moeten worden ‘aangepakt’ door bijvoorbeeld het uitdelen van een fikse boete.
De praktijk laat vooralsnog zien, dat winkeliers die in overtreding zijn vooral van de Economische Controle Dienst, ECD, te horen krijgen, dat zij de geconstateerde gebreken en/of overtredingen binnen een bepaalde termijn in orde moeten maken. En, natuurlijk, daar zorgen die winkeliers wel voor, want ze zitten niet te springen om een fikse boete of intrekking van hun vergunning.
EZ en ook diverse Burger Informatie Centra van districten publiceren met regelmaat berichten over geconstateerde gebreken in supermarkten, veelal vergezeld van veel foto’s om de berichten wat meer ‘inhoud’ te geven. En uit al die berichten kan geconstateerd worden, dat werkelijk winkeliers zelden worden ‘aangepakt’. Vaak wordt in zo’n bericht niet eens vermeld of er überhaupt tegen de overtreder is opgetreden.
Zoals eerder gesteld is dus de vraag in hoeverre nu wel sprake gaat zijn van een harde aanpak tegen overtredende winkeliers. Het zou wel tijd worden, want in de samenleving wordt steen en been geklaagd, gejammerd, over de ongebreidelde wijze waarop bijvoorbeeld producten in supermarkten in prijs a la dol worden verhoogd. De burgers weten niet meer waar ze aan toe zijn en worden dagelijks weer onaangenaam verrast tijdens het boodschappen doen.