Defensie-minister Mathoera: “Militairen hebben steeds bewezen loyaal te zijn aan Grondwet en gezag”

Defensie-minister Krishna Mathoera stelde naar aanleiding van diverse geruchten de samenleving gerust over de aankomende uitspraak in het slepend 8 Decemberstrafproces op 20 december.

De bewindsvrouwe gaf aan, dat het een feit is dat dwars door de samenleving er liefhebbers van Desi Bouterse zijn. Maar het is volgens haar een gegeven dat Surinaamse militairen professioneel, loyaal zijn aan het bevoegd gedrag en het werk naar eer en geweten uitvoeren. Dat hebben de militairen steeds bewezen in de afgelopen tijd. 

Er zijn volgens minister Mathoera geen opdrachten geweigerd. Het leger heeft consequent het Korps Politie Suriname (KPS) ondersteund. De enige moeite die militairen hebben, zijn de werkomstandigheden. “Daarmee ben ik het helemaal eens. Het is een probleem en dat wordt aangepakt. Maar er is geen dienstweigering, dat is een hard gegeven”, aldus de minister.

“Een ieder is vrij om te houden van wie zij willen, daar leg ik geen beperkingen op. Maar, de militairen weten dat zij een eed afleggen en het dragen van het uniform trouw betekent, dat zij trouw zijn aan de Grondwet en alle regels. Volgens de bewindsvrouwe heeft Defensie plannen gereed voor alle mogelijkheden. Er zijn ook eigen analyses gemaakt over de veiligheid rond de uitspraak. Eerder gaf de minister al aan dat militairen dienen te voldoen aan de hoogste eisen. Volgens haar moeten militairen zich bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheid om zodoende uitmuntende prestaties te kunnen leveren. De minister voegde eraan toe dat militairen in de afgelopen periode hebben bewezen, dat zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de binnenlandse veiligheid. Het ministerie van Defensie heeft enkele duizenden militairen en ook burgerpersoneel in dienst. “Defensie is er voor de Surinaamse burgers.  Zij zijn onze belangrijkste klanten, een leger dat politieke tijdvakken overstijgt en die ongeacht welke regering, het volksbelang dient”, sprak de minister.

error: Kopiëren mag niet!