Venezuela en Guyana zetten gesprekken over Essequibo voort

Venezuela en Guyana hebben hun gesprekken over het betwiste Essequibo-gebied voortgezet. President Nicolás Maduro van Venezuela en president Irfaan Ali van Guyana hebben afgesproken om de dialoog verder te zetten met als doel een vreedzame oplossing te vinden voor het langdurige territoriale conflict. 

De ontmoeting tussen de leiders vond donderdag plaats in Kingstown, de hoofdstad van St. Vincent & the Grenadines, gepromoot door de president van Brazilië, Lula da Silva, de Gemeenschap van Caribische Staten (Caricom) en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC).

Beide presidenten schudden handen na afloop van de bijeenkomst, symboliserend de wens van beide naties om door gesprekken tot een overeenkomst te komen. De Venezolaanse minister van Communicatie, Freddy Ñáñez, benadrukte het belang van dialoog en wederzijds respect zonder interventie van buitenaf.

Die bijeenkomst was ook bijgewoond door ministers en premiers uit het Caribisch gebied. Maduro heeft het belang van de Overeenkomst van Genève voor de oplossing van het geschil benadrukt en eerder heeft de Venezolaanse bevolking gestemd in een referendum ter verdediging van de aanspraak op het Essequibo-gebied. Het streven is om effectieve, bevredigende en praktische oplossingen te vinden voor dit geschil.

error: Kopiëren mag niet!