De regering van Suriname heeft plannen gemaakt om een groot deel van het Amazone-regenwoud toe te eigenen voor projecten die verband houden met landbouw en veeteelt. Als het akkoord wordt afgerond, kan het een ongekende ontbossing mogelijk maken en een campagne van inheemse gemeenschappen om rechten op voorouderlijk grondgebied te verwerven, uitdagen, zo schrijft Maxwell Radwin op Mongabay.
De landtransacties die worden overwogen zouden het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en een groep particuliere entiteiten de mogelijkheid geven om ‘landbouw-, veeteelt- en aquacultuur’-activiteiten uit te voeren op honderdduizenden hectare land, waarvan het grootste deel Amazone-regenwoud is, volgens documenten die zijn beoordeeld door Mongabay, met kaarten en correspondentie tussen verschillende overheidskantoren.
Het ministerie van LVV is geïnteresseerd in ongeveer 354.836 hectare land verspreid over verschillende districten, volgens de documenten, die dateren van september 2022. Particuliere landontwikkelaars zijn geïnteresseerd in nog eens naar schatting 10.868 hectare. Indien ontbossing zou dit neerkomen op een verlies van ongeveer 2% van de totale bosbedekking van het land.
“Bos- en zoetwaterecosystemen worden al aangetast door [illegale] goudwinning. Grootschalige landbouw mag geen tweede oorzaak van ontbossing worden”, aldus David Singh, directeur van WWF-Guianas, tegen Mongabay.
Sommige percelen bevinden zich in de noordelijke districten Coronie en Nickerie, waar een deel van het land al is aangetast door eerdere landbouwontwikkeling. Maar andere bevinden zich in het zuiden, in Sipaliwini, een uitgestrekt en grotendeels onbewoond district met intact oerbos.
In het verleden heeft het ministerie soortgelijke verzoeken ingediend voor terreinen voor trainingen, experimenten en proefprogramma’s voor duurzame landbouw, vertelden verschillende non-gouvernementele organisatie aan Mongabay. Maar voor dit soort activiteiten zijn doorgaans geen honderdduizenden hectares land nodig.
Het ministerie van LVV en het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar over hoe zij het land uiteindelijk willen gaan gebruiken. Verschillende milieugroeperingen zeiden dat ze niet zeker weten wat de plannen van de ministeries zijn en uitten hun frustratie over het gebrek aan transparantie.
In de documenten bespreken de ministeries plannen voor landmetingen en figuratieve kartering. Uit de documenten blijkt dat het kantoor van president Chan Santokhi ook bij het proces betrokken is, door in sommige gevallen “gecorrigeerde” versies van de kaarten te sturen om “de locaties beschikbaar te stellen” aan het ministerie van Landbouw. Het Kabinet van de President heeft niet gereageerd op het verzoek van Mongabay om een reactie.