RGD-personeel weer in actie

Het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst, RGD, is weer eens in actie uit ontevredenheid over het uitblijven van betaling van het nieuwe loon en de eenmalige uitkering. Het personeel kwam maandagmiddag in vergadering bijeen en daar werd besloten om ingaande dinsdag in actie te gaan.

Volgens de directrice van de RGD, Nishita Gajadin, kan uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) pas in januari plaatsvinden. Dat zou zijn bepaald door de ministeries van Financiën en Planning en Volksgezondheid en uitbetaling van het nieuw overeengekomen loon en eenmalige uitkering zou in zes tranches gebeuren.

De afspraak was, dat een en ander tussen oktober en december zou geschieden, aldus Gajadin. Dat zou ook zijn gebeurd en het streven was dat met de betaling met terugwerkende kracht (twk) per december zou worden begonnen. Dat laatste kan helaas niet, aldus de ministeries van Volksgezondheid en Financiën en Planning.

Actievoeren is RGD-personeel niet vreemd

Het is overigens niet voor het eerst dat het RGD-personeel in actie gaat. Dat was ook het geval medio september vorig jaar. Het issue was destijds de afronding van vraagstukken en kwesties in de nieuwe cao voor 2023. De directie vond echter de actie illegaal, omdat er volgens haar geen sprake was van een conflict of geschil.

Personeel aangesloten bij de Bond van Personeel bij de Regionale Gezondheidsdienst (BPRGD) legde in maart vorig jaar uit onvrede over het uitblijven van haar twk over zestien maanden op 22 maart ook het werk neer. Dit gebeurde na een gesprek met de directrice van de RGD. Ook toen zou de overheid niet in staat zijn geweest om het geld uit te betalen.

In oktober 2021 gingen RGD-medewerkers in actie, omdat de cao-onderhandelingen over het jaar 2021 met twee weken waren verschoven. 

De bond bij de RGD lijkt, gelet vooral op de hoeveelheid acties de afgelopen jaren, erg snel naar het ‘actie-wapen’ te grijpen om de directie te dwingen aan haar eisen en wensen te voldoen. Natuurlijk is dat het recht van een bond om op die manier op te komen voor de belangen van haar leden, maar of acties altijd productief zijn en niet juist contra-productief werken is de vraag.

PK

error: Kopiëren mag niet!