Hoeveel E-bike-aanrijdingen nog, terwijl regelgeving achterblijft?

Onlangs heeft zich opnieuw een verkeersongeval voorgedaan, waarbij een bestuurder van een E-bike en een bromfiets betrokken waren. Tijdens dit incident liep een 10-jarige passagier op de E-bike diverse verwondingen aan het hoofd en lichaam op, dit als gevolg van het ontbreken van een helm.

De voorschriften met betrekking tot e-bikes, ook wel bekend als elektrische fietsen of scooters, kunnen variëren van land tot land. Echter zijn er wel enkele algemene regels en wetten die vaak van toepassing zijn, zoals een minimumleeftijd voor het besturen van een e-bike. In Nederland en België, bijvoorbeeld, is het toegestaan om een gewone e-bike (pedelec) te besturen vanaf elke leeftijd. Voor een speed-pedelec geldt echter een minimumleeftijd van 16 jaar.

Gewone elektrische fietsen, die ondersteuning bieden tot 25 kilometer  per uur, worden doorgaans beschouwd als reguliere fietsen. Daarentegen worden zogenaamde speed-pedelecs of high-speed e-bikes, die een ondersteuning tot 45 kilometer per uur bieden, vaak geclassificeerd als bromfietsen. Deze categorieën zijn onderworpen aan strengere regelgeving om de veiligheid op de weg te waarborgen. 

Vergelijkbaar met een bromfiets?

E-bikes worden naar Suriname geïmporteerd in diverse modellen, merken, varianten en kleuren, met maximale snelheden variërend van 40 tot 55 kilometer per uur. Iedereen heeft de mogelijkheid om een E-bike aan te schaffen. Recentelijk bieden lokale banken financieringsmogelijkheden aan voor de aanschaf van een E-bike. Hoewel er geen specifieke regeling is, is het volgens informatie van een bankinstelling mogelijk om een E-bike te verwerven middels een persoonlijke lening.

Waar blijft de regelgeving?

De huidige regelgeving met betrekking tot e-bikes in Suriname blijft vooralsnog onduidelijk voor instanties en burgers. Maar, het aantal e-bikes neemt dagelijks toe in het verkeer, met name onder de jongere bevolking. Deze toename vergroot het risico op verkeersongevallen aanzienlijk. Het is dringend noodzakelijk om wetgeving te implementeren die specifiek gericht is op het integreren van deze nieuwe technologische vervoermiddelen in de bestaande Rijwet en Rijbesluit. 

Verzekering

Afhankelijk van het type e-bike en het land waarin deze wordt gebruikt, kan het al dan niet verplicht zijn om een verzekering af te sluiten. Op dit moment bieden verzekeringsmaatschappijen nog geen Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verzekering aan voor e-bikes. Om een e-bike te kunnen verzekeren, is het vereist dat deze over een nummerbewijs beschikt. Dan zal hetzelfde principe van toepassing zijn als bij een bromfiets, waarvoor verzekeringen beschikbaar zijn.

We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. In buurland Guyana kunnen eigenaren van elektrische fietsen hun voertuigen sinds 4 juli dit jaar registreren bij het License Revenue Office. Deze stap komt overeen met recente wijzigingen in de wet op motorvoertuigen en wegverkeer, die in mei met succes werden aangenomen door de Nationale Assemblee.

Nieuwe aanpassingen aan de wet brengen elektrische fietsen onder dezelfde regelgeving als motorfietsen in Guyana, waarbij vergunningen en een leeftijdsbeperking nu vereist zijn. Personen onder de 16 jaar zijn verboden dit vervoermiddel te gebruiken. De registratie van een e-bike kan alleen plaatsvinden door het overleggen van een geldig identiteitsbewijs ( ID-kaart, paspoort of rijbewijs).

SD

error: Kopiëren mag niet!