De directrice van de schoonheidswedstrijd Miss Nicaragua, Karen Celebertti, is tien dagen geleden teruggetreden nadat ze werd beschuldigd van verraad. De politie zei, dat mevrouw Celebertti de verkiezing had opgetuigd ten gunste van anti-regerings schoonheidskoninginnen.
De beschuldigingen werden geuit dagen nadat Miss Nicaragua, Sheynnis Palacios, de titel van Miss Universe won. Na haar overwinning doken foto’s op van mevrouw Palacios tijdens een protest tegen de regering in 2018, wat de woede van de regering opwekte. Duizenden Nicaraguanen gingen de straat op om het onverwachte succes van mevrouw Palacios bij Miss Universe te vieren – de eerste keer dat Nicaragua de verkiezing won. Velen zwaaiden met de officiële blauw-witte nationale vlag, die in verband is gebracht met de anti-regeringsprotesten die in 2018 door het land trokken voordat ze op brute wijze werden onderdrukt.
De regering van president Daniel Ortega – die sinds 2007 aan de macht is – bracht aanvankelijk een verklaring uit waarin zij de overwinning van Sheynnis Palacios met “trots en vreugde” verwelkomde. Maar het keerde zich al snel tegen haar en degenen die met de verkiezing verbonden waren toen de foto’s van haar zwaaiend met de nationale vlag tijdens een anti-regeringsdemonstratie in 2018 viraal gingen.
Mevrouw Palacios is niet meer teruggekeerd naar Nicaragua sinds ze tot Miss Universe werd gekroond. Media van de oppositie meldden dat Celebertti en haar dochter de toegang tot Nicaragua werd ontzegd, waardoor ze gedwongen werden naar Mexico te vliegen. Lokale media zeggen ook dat de politie de echtgenoot en zoon van mevrouw Celebertti heeft gearresteerd, die mede-eigenaar zijn van de lokale Miss Universe-franchise. Alle drie zijn beschuldigd van verraad. In een verklaring van de politie staat dat ze hadden deelgenomen “aan de terroristische acties van de mislukte poging tot staatsgreep”, een verwijzing naar de anti-regeringsprotesten van 2018.
De verklaring beweert dat de familie “in communicatie bleef met exponenten van verraad jegens het thuisland, en zich voorbereidde om hun franchises en platforms te gebruiken die naar verluidt waren gewijd aan ‘onschuldige’ schoonheidswedstrijden in een samenzwering om de wedstrijden om te zetten in vallen en politieke hinderlagen, gefinancierd door buitenlandse agenten.
In een verklaring gepubliceerd op X, voorheen bekend als Twitter, benadrukte mevrouw Celebertti dat er nooit enige politiek betrokken was geweest bij de schoonheidswedstrijden die zij had georganiseerd.
Miguel Mendoza, een ervaren Nicaraguaanse journalist die tot de 222 critici behoorde van de regering, die eerder dit jaar naar de Verenigde Staten werd gedeporteerd, zei dat hij hoopte dat het aftreden van mevrouw Celebertti zou leiden tot de vrijlating van haar man en zoon. Protesten tegen de regering zijn sinds 2018 illegaal in Nicaragua.