Weer bevestiging van verlamming VN

Terwijl er een dreiging is in onze directe regio van een mogelijke escalatie van de veiligheidssituatie, zien we dat de Verenigde Naties weer faalt wanneer het gaat om de oorlog die gaande is in het Midden Oosten. Deze oorlog heeft de impact op de wereld niet die de oorlog in Oekraïne heeft, maar er is een prijs die de bewoners van de regio betalen. Omdat de impact minder is, is ook de aandacht van de wereld minder op de oorlog in het Midden-Oosten gericht. 

Over het algemeen zien we dat de landen niet kijken naar het stuk van het menselijk lijden. Het gaat in de reacties van de landen puur om politieke reacties. In Suriname zelf zien we dat een aantal organisaties door een zogenaamd neutrale houding aan te nemen, de kant van Israël heeft gekozen. Dat komt, omdat deze oorlog een strijd is tussen ongelijke partners. Een kleine meerderheid van de reacties, van de echte moslimorganisaties, heeft een benadering van de situatie vanuit de ongelijke positie van partijen. 

In deze oorlog wordt Israël ondersteund door de meerderheid van de wereld en ook de reactie van de Surinaamse regering kan in dezelfde richting worden gezien. In ons land hebben enkele organisaties de gelegenheid van de oorlog misbruikt om zichzelf in de kaart te spelen en om in een goed blaadje te komen staan bij de westerse wereld. Intussen is door de Verenigde Arabische Emiraten een resolutie ingediend in de Veiligheidsraad die de unanimiteit niet heeft gehaald. De resolutie ging over een permanent staakt-het-vuren in het Midden Oosten. De USA heeft deze resolutie niet ondersteund, dus zijn veto uitgesproken over deze motie. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich onthouden van stemmen. De rest van de Veiligheidsraad heeft voor de resolutie van de Arabische Emiraten gestemd. 

Nu is het de laatste decennia zo dat de VN Veiligheidsraad bijna nooit tot een unanieme stemming gekomen en dat er altijd landen zijn die de resoluties blokkeren. De landen die de resoluties puur voor het belang van de eigen politiek blokkeren zijn de USA, Rusland en China. Het is duidelijk dat de humanitaire omstandigheden in de landen waarover ze stemmen, nooit een overweging zijn om een resolutie aan te nemen. Het gaat altijd om de militaire krachtsverhoudingen en de politieke tegenstellingen in de wereld. De USA, Rusland en China vertikken het om met elkaar op 1 lijn te liggen. Het zou overigens misschien als verraad worden aangemerkt door de achterban thuis. 

Doordat de VN Veiligheidsraad vast is gelopen, is de VN wat betreft het voorkomen van oorlogen en bewaren van vrede in de wereld een niet functionerende en verlamde factor geworden. Opvallend is dus, dat de USA soms ondersteund door een aantal landen aan de ene kant en Rusland en China aan de andere kant altijd tegenover elkaar staan. 

De internationale media melden dat het aantal omgekomen Palestijnen in Gaza als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas is opgelopen tot zeker 18.000. Dat heeft een woordvoerder van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Meer dan 49.500 mensen zijn gewond geraakt. De afgelopen 24 uur kwamen er volgens het ministerie 297 Palestijnen om het leven bij gevechten. Zeker 550 mensen raakten gewond. Afgelopen zaterdag en deze zondag zijn de gevechten in de Gazastrook flink opgelaaid. Zo’n 90 procent van de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook is momenteel ontheemd. 

Door de secretaris-generaal van de VN is in een wanhopige actie het middel van artikel 99 van het VN Handvest aan de orde gebracht. De laatste keer werd dit artikel in 1989 gebruikt tijdens de oorlog die gaande was in Libanon. De VN-baas vindt nu dat de humanitaire situatie in Gaza erg zorgwekkend is en daarom wil hij dat de Veiligheidsraad een staakt-het-vuren moet organiseren. Artikel 99 bepaalt dat de secretaris-generaal de Veiligheidsraad bij elkaar kan roepen als zich ontwikkelingen voordoen die de internationale vrede en veiligheid bedreigen. Dit artikel wordt dus in zeer uitzonderlijke omstandigheden gebruikt als een middel in laatste instantie. De VN vindt dat Gaza op humanitair vlak compleet aan het instorten is. Het leger van Israël (door de backing van de USA) is opgerukt naar het zuiden. De Gazastrook is afgesloten waardoor burgers in het gebied gevangen zitten en niet kunnen vluchten. 

Inmiddels is het duidelijk dat Israël niet let op de burgers die onschuldig sterven. Er is bericht dat Israël de zwaarste bommen die het land tot zijn beschikking heeft, inzet om zogenaamd de Hamas te verslaan. Het frappante is dat een aantal traditionele partners van Israël, het land heeft opgeroepen om geen disproportioneel geweld te gebruiken, maar Israël gaat door. En er zijn geen landen die in deze oorlog zullen ingrijpen. Het enige land in de wereld dat kan ingrijpen is Rusland, maar dat zullen ze doen in de eigen regio. Ook de USA kan overal in de wereld ingrijpen, maar dat doen ze overwegend in de moslimlanden waar leiders niet in het gareel willen lopen. 

Wij denken dat de wereld Israël de ruimte geeft om nu naar eigen inzichten af te rekenen met de Hamas. De onschuldige burgers, die over het algemeen zeer gehaat zijn in Israël, zijn geen onbedoelde slachtoffers. Het einde van deze oorlog zal bepaald worden door Israël en dan zullen we zien wat er van Gaza en zijn bevolking is overgebleven. Intussen is de wereld gewaarschuwd dat er aanvallen kunnen plaatsvinden. 

Wij hebben eerder gezegd dat Surinaamse organisaties door hun symbolische en populistische handelingen die als verraad kunnen worden aangemerkt, hun organisatie en leden onnodig bloot hebben gesteld aan dit geweld.     

error: Kopiëren mag niet!