“Rechtspraak, politieke en immorele pressie”

Op 8 december 2023 is het 41 jaren geleden dat 15 mannen met een Surinaamse roots, die hun stem lieten horen i.v.m. hun voorkeur voor democratie en vrije meningsuiting in stede van dictatuur, op “beestachtige wijze zijn afgeslacht”. Het heeft jaren geduurd (2007) voor er een aanvang is gemaakt met het strafproces tegen de lafhartige daders. Van de nog in leven zijnde geïdentificeerde daders lopen allen nog vrij rond. 

Terwijl de nabestaanden van de vermoorde mannen reeds 41 jaren met het leed van het verlies en de wijze waarop zaken zich hebben voltrokken rondlopen, strooide de hoofdverdachte vaker zout op hun wonden door het gebeurde cynisch te becommentariëren. Tevens werd door de hoofdverdachte meerdere malen disrespectvol uitgehaald naar de vervolging en de rechters, en werd een laakbare proceshouding getoond door onderandere niet te verschijnen op zittingen. Snerpend en subtiel zijn vaker bedreigingen geuit in de richting van actoren betrokken bij het rechtsproces. 

Frequent hebben “hielenlikkers” van de hoofdverdachte de samenleving proberen te intimideren middels beweringen, als zouden er rellen danwel een burgeroorlog uitbreken als de hoofdverdachte zou worden opgepakt. Wij leiden toch niet aan geheugenverlies of zijn toch geen hypocrieten om zulks te ontkennen. 

De verschillende verdachten en de “dictatuur gezinde getuigen” hebben vaker verklaringen afgelegd, waaraan zelfs een kind aan zou twijfelen. Zo zijn wij toch bekend met een gewezen hoge politiefunctionaris en persoonlijke vriend van de hoofdverdachte, die aangaf zaken te hebben “gewist uit zijn geheugen”! Anderen kwamen toch terug op hun “leugenachtigeverklaringen” toen zij door “omstandigheden” in een “innerlijke geestelijke strijd” belanden. Is eentje die de “kroongetuige” wilde uithangen misschien zelfs uit de weg geruimd? 

De hoofdverdachte heeft tijdens het proces, ondanks de verschillende getuigenissen en andere onderzoeksresultaten tegen hem, altijd ontkend deelgenoot te zijn geweest van het macabre gebeuren op 8 december 1982. Beklemtoond moet worden dat zaken zich rond 8 december hebben afgespeeld, en het proces dat het “8 decemberproces” wordt genoemd. 

Als een judas heeft de hoofdverdachte stelselmatig alle schuld geschoven in de schoenen van zijn kameraad van de groep van 16! Is er echter nog een opname van de bekentenis van “Bakki”? Welke informatie is uit de kluis van een bank naar verluidt weggemaakt? Wie had een rivaal van het vrouwelijke geslacht, als de duivel heimelijk in het ziekenhuis opgezocht? De verschillende feiten m.b.t. het gebeurde zijn na te trekken om een causaal verband vast te stellen, analyses erop los te laten en de resultaten te toetsen aan hun waarheidsgraad. Kennen wij nog de verklaring van 10 december 1982, die via onze nationale televisiezender werd uitgezonden? 

Volgens de hoofdverdachte zijn uitleg was er sprake van een vluchtpoging. De ongeloofwaardige verklaring van de hoofdverdachte, staat haaks op de analyse gebaseerd op de waarneming van de toegetakelde lijken! De conclusie is duidelijk en helder, dat de slachtoffers niet op de vlucht waren doodgeschoten, maar zwaar waren gemarteld en opzettelijk ter dood waren gebracht! Immers in de loop der jaren hebben wij de hoofdverdachte leren kennen als een pathologische leugenaar en bedrieger! 

Aansluitend de vraag: wie heeft ons land en volk, elke keer als die aan de macht was financieel, moreel en qua levensvreugd naar de afgrond gebracht? Kennen wij ook nog het rapport van de “NJCM”? Dit rapport omtrent de waarneming in het mortuarium van AZP op de lijken van de slachtoffers, is in overeenstemming met wat personeel, verpleegsters en familie aldaar hebben waargenomen. 

Kennen wij nog het rapport van de VN mensenrechtenrapporteur Amos Wako? Het toeval wil dat eerder drie vrouwelijke rechters de verdachten hebben gevonnist tot 20 jaren celstraf. Het leek alsof de natuur ervoor zorg heeft gedragen dat de rechters de belichaming waren van de moeders die de door hun gebaarde zonen hebben zien afslachten door een beul die zich waande te mogen beslissen over het leven en de dood van de slachtoffers. 

Benieuwd is men thans naar het oordeel van de rechter in de hoger beroepszaak welke naar verluidt zich op 20 december 2023 zal voltrekken. Suriname staat thans voor een vuurdoop om te doen blijken als het instaat is om niet te zwichten voor politieke- en immorele druk, als de uitspraak conform de eis 20 jaar met directe ingevangen neming zal zijn! p.s. Is er al een draaiboek om, voor de buitenwereld de meest spraakmakende figuur in de recente Surinaamse geschiedenis gelinkt aan het negatieve (coup, corruptie, cocaïne, criminaliteit) “pour la forme” te arresteren en vrijelijk op zijn geliefde plek te Domburg zogenaamd gevangen te zetten”? “Time will tell”!                                                                     

Frits Lalay     

error: Kopiëren mag niet!