Opmerkelijk: Een van ’s werelds oudste nog bestaande condooms dateert uit 1640

Het is nog steeds volledig intact en maakte deel uit van een tentoonstelling gewijd aan de culturele geschiedenis van seks in het Tiroler Landesmuseum in Oostenrijk in 2006. De tentoonstelling bevatte ook een condoom uit 1813 die was gemaakt van varkensdarmen en was ontworpen om herbruikbaar te zijn. 

Het ging vergezeld van een in het Latijn geschreven gebruikershandleiding waarin de gebruiker werd aanbevolen het in warme melk te dopen “om ziektes te voorkomen tijdens het slapen met prostituees”. Hoewel sommigen dit misschien bizar vinden, was het een enorme verbetering ten opzichte van de aanbeveling van de oude Egyptenaren, namelijk het gebruik van krokodillenmest.

In het 16e-eeuwse Italië was Gabriele Falloppio (ja, de eileiders zijn naar hem vernoemd) de eerste persoon die over condooms schreef en pleitte voor het gebruik ervan om syfillis te voorkomen, oftewel De Morbo Gallico (“De Franse ziekte”).

In zijn geschriften beveelt hij het gebruik aan van linnen omhulsels die in een chemische oplossing zijn gedrenkt en vóór gebruik zijn uitgedroogd. Fallopio beweerde ook dat hij klinische onderzoeken had uitgevoerd met 1.100 mannen en meldde dat geen van hen de ziekte had opgelopen.

error: Kopiëren mag niet!