Het Secretariaat-Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geeft uiting aan een gevoel van urgentie en ernst met betrekking tot de agressieve houding van het Maduro-regime van Venezuela jegens de Coöperatieve Republiek Guyana, die is geëscaleerd tot een punt van grote zorg voor de regionale veiligheid en een kwestie die de stabiliteit en territoriale soevereiniteit op ons halfrond bedreigt.
Het is absoluut noodzakelijk om in gedachten te houden dat de grens die in 1899 door een internationale arbitragecommissie werd vastgesteld, van kracht is en juridisch bindend is voor alle partijen onder het internationaal recht. Deze onderscheiding wordt momenteel versterkt door procedures en beslissingen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Deze werkzaamheden werden opgedragen door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in overeenstemming met de voorwaarden van een overeenkomst uit 1966, ondertekend in Genève door vertegenwoordigers van de regeringen van Venezuela en Guyana.
Het Maduro-regime blijft onwettige acties tegen Guyana ondernemen en bevorderen, zoals het houden van een illegaal en onwettig referendum op 3 december 2023, waarmee het de regio Essequibo wil annexeren. Deze actie werd niet alleen ondernomen met flagrante minachting voor het internationaal recht en de besluiten van het Internationaal Gerechtshof, maar ook, wederom, met een ondemocratisch gebruik van democratische processen.
Het Venezolaanse regime had vóór het referendum al andere agressieve acties ondernomen, waaronder verschillende incidenten en intimidaties. Deze illegale acties zijn geëscaleerd en nu zijn de schendingen van het recente besluit van het Internationale Gerechtshof flagrant: de Venezolaanse dictatuur neemt jurisdictiemaatregelen op het gebied van defensie, nationaliteit, bestuur en economie, wat een duidelijke schending is van de jurisdictie en territoriale integriteit van een ander land. Staat.
Er moet ook vooral rekening mee worden gehouden dat het Venezolaanse regime permanent de universele regels van de mensenrechten heeft geschonden – zoals blijkt uit rapporten van het systeem van de Verenigde Naties – en van de inter-Amerikaanse regels voor de mensenrechten – zoals blijkt uit rapporten van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR). De autoriteiten van het regime worden voor het Internationaal Strafhof onderzocht wegens misdaden tegen de menselijkheid; het Venezolaanse regime is een koppige en hardnekkige overtreder van het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest geweest; het heeft door zijn eigen daden de ergste migratiecrisis op het halfrond en de ergste humanitaire crisis op het halfrond veroorzaakt, afgezien van de corruptieprocessen waarbij de PDVSA en drugshandelprocessen waarbij kringen betrokken waren die dicht bij de dictatuur stonden.
De recente acties van het regime in Venezuela brengen niet alleen de ontwikkeling en stabiliteit van Guyana in gevaar, maar vormen ook een breder risico voor de veiligheid van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied – een situatie die herhaaldelijk is veroordeeld door de Caribische Gemeenschap (CARICOM).
In het licht van deze ontwikkelingen, en met het besluit van het Internationaal Gerechtshof over voorlopige maatregelen tegen Venezuela op 1 december 2023, bevestigt en onderschrijft het secretariaat-generaal het verzoek om zo snel mogelijk een bijeenkomst van de Permanente Raad van de OAS. Deze bijeenkomst zou tot doel hebben mogelijke maatregelen te bespreken om deze crisis te verzachten en oplossingen te verkennen die het internationale recht en de regionale stabiliteit respecteren.