VN-Veiligheidsraad overweegt ‘onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren’ in Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om de oorlog in Gaza te bespreken, nadat secretaris-generaal Antonio Guterres een speciale maatregel heeft gebruikt om er bij het machtigste orgaan van de organisatie op aan te dringen om op te roepen tot een staakt-het-vuren.

Israël zette de hele dag zijn offensief voort in en rond de belangrijkste steden van de Gazastrook.

De Verenigde Staten hebben vrijdag tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad gezegd dat zij tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren zijn in de gevechten in Gaza.
“Hoewel de Verenigde Staten de duurzame vrede krachtig steunen, waarin zowel Israëli’s als Palestijnen in vrede en veiligheid kunnen leven, steunen wij geen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren”, aldus plaatsvervangend Amerikaans ambassadeur Robert Wood.
“Dit zou alleen maar de kiem leggen voor de volgende oorlog, omdat Hamas geen behoefte heeft aan een duurzame vrede in plaats van aan een tweestatenoplossing”, voegde Wood eraan toe.

Leden van de VN-Veiligheidsraad onderhandelen voordat er over een staakt-het-vuren wordt gestemd
De VN-Veiligheidsraad zal naar verwachting om 23.30 uur stemmen over een humanitaire wapenstilstandsresolutie, opgesteld door de Verenigde Arabische Emiraten. De stemming werd uitgesteld tot vanavond om het 15 leden tellende orgaan de tijd te geven consensus te bereiken.

“Zoals het er nu uitziet, lijkt het erop dat de Verenigde Staten nog steeds niet bereid zijn de resolutie te steunen zoals die is”, voegt ze eraan toe.

PA-president Mahmoud Abbas zegt dat een vredesconferentie noodzakelijk is om de oorlog in Israël in Gaza te beëindigen
De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei vrijdag dat een internationale vredesconferentie noodzakelijk is om de oorlog in Gaza te beëindigen en een duurzame politieke oplossing uit te werken die zou leiden tot de oprichting van een Palestijnse Palestijnse Autoriteit.
staat.

De brutaliteit van Hamas kan de ‘collectieve bestraffing’ van Palestijnen niet rechtvaardigen, zegt VN-chef
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei vrijdag dat de brutaliteit van Hamas nooit een “collectieve bestraffing” van de Palestijnen kan rechtvaardigen, terwijl Israël zijn campagne tegen Hamas in de Gazastrook voortzet.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza verhoogt het dodental tijdens de oorlog naar 17.487
Het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas geleide Gazastrook zei vrijdag dat het dodental in de oorlog tussen Israël en Hamas in de enclave is gestegen tot minstens 17.487.

error: Kopiëren mag niet!