De banken hebben de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gebruikt als verdienmodel. De opzet van de OMO, zoals door het IMF is doorgedrukt, is dat de rentes van de OMO’s via het transmissie mechanisme door zouden werken naar de debetrentes van de banken. Dat is echter niet gebeurd. En daar is het fout gegaan.
Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zei eerder deze week hierover in het parlement, dat er een dure les is betaald. De rentekosten van OMO’s zijn ondertussen gestegen naar ruim boven de SRD 4,5 miljard. Gelet op de ernstige aantasting van de verdiencapaciteit van de Centrale Bank van Suriname zal dit prijskaartje terechtkomen bij het ministerie van Financiën. Het volk zal het uiteindelijk betalen.
Minister Raghoebarsing geeft aan dat de banken de verdiensten uit hun OMO beleggingen hebben gebruikt om hun financiële positie te verbeteren. Het is bekend, dat de banken qua financiële positie er slecht voor staan. De OMO’s zijn in feite de redding van de banken. “Ik wil niet zeggen dat de banken zouden omvallen, maar het volk heeft eigenlijk de banken gered”, aldus de Financiën-minister.
Het IMF ging bij de OMO’s uit van de marktwerking van de rentes. 1 partij op de markt (1 bank) bood 80 tot 90 procent, waarna de rest volgde. Maar dat was niet de markt. De OMO-rentes zijn ondertussen na enige correcties in de werking van de rentes stukken lager, met name rond de 40 procent.
Ondanks de kanttekeningen over de wijze waarop de OMO’s werden uitgevoerd, vindt de minister dat echter afgevraagd moet worden waar de inflatie vandaag de dag zou zijn zonder de OMO’s. De governor van de Centrale Bank heeft volgens hem, gegeven de omstandigheden, alles eraan gedaan om de uitvoering van de OMO’s in goede banen te leiden en de schade zoveel als mogelijk te beperken. Hij vindt niet dat de CBvS-governor als schuldige van het OMO’s debacle aangewezen kan worden.
De vraag die gesteld moet worden is waarom het noodzakelijk was om in omloop zijnde overtollige geldhoeveelheden af te romen. Hoe komt het dat er overtollige geldhoeveelheden in omloop terecht zijn gekomen. Als naar schuldigen wordt gezocht, moet daar naar de schuldigen worden gezocht, aldus de Financiën-minister.
SS