Tv-legende Norman Lear op 101-jarige leeftijd overleden

Schrijver-producent-ontwikkelaar Norman Lear, die een revolutie teweegbracht in de Amerikaanse komedie met gewaagde, immens populaire sitcoms uit het begin van de jaren zeventig als ‘All in the Family’ en ‘Sanford and Son’, is dinsdag overleden. Hij is 101 jaar geworden. 

De publicist van Lear bevestigde tegenover Variety dat hij in zijn huis in Los Angeles een natuurlijke dood stierf. De komende dagen zal er een besloten dienst voor directe familie worden gehouden. “Bedankt voor de ontroerende uitstorting van liefde en steun ter ere van onze geweldige echtgenoot, vader en grootvader”, aldus de familie van Lear in een verklaring. “Norman leefde een leven vol creativiteit, vasthoudendheid en empathie. Hij hield enorm van ons land en heeft zijn hele leven lang bijgedragen aan het behoud van de fundamentele idealen van rechtvaardigheid en gelijkheid voor iedereen. Hem kennen en liefhebben is het grootste geschenk geweest. We vragen om uw begrip terwijl we in besloten kring rouwen om deze opmerkelijke mens te vieren.” 

Lear had zichzelf al gevestigd als een topcomedyschrijver en kreeg in 1968 een Oscar-nominatie voor zijn scenario voor ‘Divorce American Style’ toen hij het idee bedacht voor een nieuwe sitcom, gebaseerd op een populaire Britse show, over een conservatieve, uitgesproken onverdraagzame werkende- klasseman en zijn lastige Queens-familie. All in the Family’ werd meteen een hit, schijnbaar bij kijkers van alle politieke overtuigingen. 

De shows van Lear waren de eerste die de ernstige politieke, culturele en sociale knelpunten van die tijd – racisme, abortus, homoseksualiteit, de oorlog in Vietnam – aan de orde stelden door scherpe nieuwe rimpels in de standaard binnenlandse komedieformule te verwerken. Geen enkel onderwerp was taboe: twee afleveringen uit 1977 van ‘All in the Family’ draaiden om de poging tot verkrachting van Edith, de vrouw van hoofdpersonage Archie Bunker. 

Hun nieuwe verontwaardiging zorgde ervoor dat ze enorme kijkcijfers behaalden: een tijdlang waren ‘Family’ en ‘Sanford’ gebaseerd op een zwarte familie uit Los Angeles, die op nummer 1 en nummer 2 van het land stonden. All in the Family’ zelf was goed voor maar liefst zes spin-offs. ‘Family’ werd ook geëerd met vier Emmy’s in 1971-73 en een Peabody Award in 1977 voor Lear, ‘voor het geven van komedie met een sociaal geweten.’ (Hij ontving in 2016 een tweede Peabody voor zijn carrièreprestaties.) 

Enkele andere creaties van Lear speelden met tv-conventies.  In One Day at a Time (1975-84) speelde een alleenstaande moeder van twee jonge meisjes de hoofdrol, een nieuw concept voor een sitcom. Op dezelfde manier volgde ‘Diff’rent Strokes’ (1978-86) de groeipijnen van twee zwarte kinderen die werden geadopteerd door een rijke blanke zakenman.

error: Kopiëren mag niet!