Alertheid geboden

Terwijl we nauwelijks bekomen zijn van de Covid-19 pandemie die net vorig jaar enigszins is gaan liggen, schijnt dat er weer een andere pandemie in de maak is. Het land van herkomst is hetzelfde: de Volksrepubliek China. De bron is waarschijnlijk weer dezelfde: een dier. Waar de vorige keer het virus oversprong van vleermuizen en/of gordeldieren naar de mens, schijnt het nu te gaan om varkens. De vraag is dan wat de wereld geleerd heeft van de pandemie met betrekking tot de afstand die ze moeten bewaren van dieren. Klaarblijkelijk niet veel. 

De mens schijnt nog steeds te dicht te zitten op de dieren. Het heeft allemaal te maken met cultuur en levensstijl die geografisch verschilt. Hoe we allemaal met ons allen leven op deze planeet is nu met social media platforms meer dan voorheen bekend. Op social media is duidelijk te zien wat en hoe mensen eten en hoe ze leven. We moeten daarmee heel voorzichtig zijn, want al gauw kan men beschuldigd worden van racisme of discriminatie tegen bepaalde nationaliteiten. We hebben geleerd bij de Covid-19 pandemie dat Chinezen en op hun gelijkende (Aziatische) groepen het moeilijk hebben gehad in de westerse wereld. Zij kregen de schuld dat hun familieleden in China de wereld in een groot probleem hadden gezet. Vaak werd tegen de mensen geschreeuwd dat ze terug moesten gaan naar hun land van herkomst. Hier hadden de mensen niets anders gezien dan de westerse steden waar ze zijn geboren en getogen. Dat zal ongetwijfeld nu weer gebeuren. 

De vraag rijst wel waarom weer in China de kern van een pandemie dreigt te gaan liggen. 

Onze gezondheidsautoriteiten hebben al gewaarschuwd dat door het verhevigde personenverkeer in december steeds, het niet uitgesloten en zelfs zeer waarschijnlijk is, dat het virus in Suriname zal zijn beland via bezoekers uit Azië. Uit deze verklaring van Volksgezondheid blijkt dat de autoriteiten wel geleerd hebben van de Covid-19 pandemie. Het heeft geen zin om de bevolking gerust te stellen. Het heeft wel zin om de bevolking voor te bereiden. Mensen moeten beginnen hun weerstand op te boosten. Volksgezondheid moet daarover tips geven. De weerstand kan versterkt worden door vitaminen en voedingssupplementen waarschijnlijk, maar ook met homeopathische middelen en traditionele van de natuur onttrokken middelen waarvoor bladeren, worden, en boomschorsen worden gebruikt en soms ook dierlijke producten. 

Opmerkelijk is dat burgers worden opgeroepen zich te laten vaccineren tegen influenza, maar in het lijstje komt ook voor het vaccin tegen Covid-19 die tegen ziekteverwekkende organismen opkomt. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het Covid-19 vaccin geschikt zal zijn tegen het varkensgriepvirus, althans een variant daarvan. 

De eerste berichten uit Noord China zijn dat de luchtwegaandoening voornamelijk kinderen treft. Dat is een tegenstelling met het Covid-19 virus dat juist kinderen ontzag en volwassenen trof. Het is onbekend hoeveel kinderen in Suriname tegen Covid-19 zijn gevaccineerd. 

Een andere vraag is in hoeverre de dubbele vaccins en de boosters die personen hebben gehad, nog van enige nut zijn. Er zijn voorspellingen geweest dat er in de toekomst weer vergelijkbare epidemieën de kop zouden opsteken. 

Er werd vrij vroeg in het kader van de preventie van de besmetting met het Covid-19 virus gesproken over het nieuwe normaal. Dat zou dus de aangepaste levenswijze zijn waarop we ook na de beëindiging van de pandemie zouden leven, voor het geval een andere de kop opsteekt. Deze aangepaste levenswijze zou plaatsvinden volgens uitvoering van de mohana-regels, misschien los van het mondkap-gedeelte. Betekent dus dat mensen sociale afstand zouden blijven bewaren, dat mensen geen handen meer zouden schudden, dat mensen zouden kuchen of niezen in de holte van de elleboog en dat men de handen zou blijven ontsmetten. 

Uit het leven van alledag blijkt dat Suriname alles is vergeten en gewoon over is gegaan tot de orde van de dag. Het nieuwe normaal is dus niet ingetreden. Het is dus niet uitgesloten dat straks de mohana-regels weer zullen worden opgelegd. 

De wereld moet van de afgelopen epidemie hebben geleerd, China ook. In elk geval zien we dat de Chinese autoriteiten nu wel informatie delen met onder andere de WHO. De vorige pandemie heeft miljoenen mensen het leven gekost. Mensen zijn in bepaalde landen in massagraven begraven. Landen zijn zich nu aan het herstellen naar het niveau van vlak voor de pandemie. Het betekent dat de WHO en in onze regio de PAHO snel met maatregelen moet komen nu om herhaling van een pandemie te voorkomen. Volksgezondheid moet ook met instructies komen met mohana. Bedrijven moeten alvast met maatregelen komen naar hun werknemers toe. 

De discussie over de verplichte vaccinatie oftewel de voorwaarde van vaccinatie om toegelaten te worden tot openbare gelegenheden en werkplakken die was gaan liggen toen de pandemie voorbij leek, zal weer oplaaien. Dit kan vooral gebeuren wanneer Volksgezondheid de burgerij wederom zal oproepen om zich te laten vaccineren. Nu lijkt het vanwege de berichtgeving, dat ook influenza-vaccinaties kunnen helpen en wij denken dat daartegen minder bezwaar zal bestaan, omdat die behoorlijk uitgetest zijn. 

In elk geval is het weer zover dat de gezondheidsautoriteiten alert zijn en dat alvast slapende entiteiten, zoals het medisch team, nu met een preventieve insteek worden wakker gemaakt.   

error: Kopiëren mag niet!