Opening expositie ‘Compositie. Spreken in patronen’ geïnspireerd door Alakondre

“Onze samenleving is een mamjo van diverse etniciteiten. We hebben een alakondre structuur en zijn dynamisch. Daarom neem ik de durf en vrijheid om bij de inrichting van de expositie van dit principe uit te gaan.” – Dhirad Ramsjamoedj, curator en kunstenaar

Op zaterdag 9 december opent de heel bijzondere groepsexpositie Compositie. Spreken in patronen in Readytex Art Gallery. Geïnspireerd door alakondre maakt kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj als curator van deze expositie een unieke opstelling van de werken van achttien kunstenaars gelieerd aan de galerie.

“De inrichting is niet een witte box met nette op ooghoogte hangende schilderijen”, vertelt Dhiradj. “Integendeel wordt een dynamische compositie met de kunstwerken aan de wanden opgezet.” Het idee voor een dergelijke compositie ontstond door hetgeen hij zag in musea tijdens zijn kunstenaarsresidentie in Parijs enkele jaren geleden en groeide verder toen hij recent het museum voor moderne kunst in Baku, Azerbeidzjan bezocht. 

“In Compositie. Spreken in patronen geef ik een eigen Surinaamse draai aan de indrukken die ik heb opgedaan. Ik doe het bombastisch en out of the box.” Dhiradj kiest voor de expo dan ook veel werken van diverse afmetingen en speelt met de ruimte: delen van muren die volhangen, dan weer grote open plekken en kunstwerken die als puzzelstukken met elkaar worden verbonden. “Zo wil ik een patroon aan de wanden creëren waarmee de toeschouwer wordt geattendeerd op de alakondre taal die onze samenleving spreekt.”

Komt u deze nieuwe expositie ook bekijken en beleven? Compositie. Spreken in patronen is te bezichtigen in Readytex Art Gallery van zaterdag 9 december 2023 tot en met zaterdag 27 januari 2024 tijdens de reguliere openingstijden van de galerie van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. 

error: Kopiëren mag niet!