Openen bankrekening wordt laagdrempelig, nadruk wordt meer op transacties

De Centrale Bank van Suriname, CBvS, zal een programma uitvoeren met de algemene banken die ertoe moet leiden dat het laagdrempelig wordt voor burgers en bedrijven om een bankrekening te kunnen openen. De CBvS  zal de nadruk van strenge toetsing bij het openen van een bankrekening doen verschuiven naar controle van transacties op de bankrekeningen. 

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën zei dinsdagmiddag in de Assemblee, dat hij naar aanleiding van vragen en opmerkingen in het parlement, de afgelopen dagen besprekingen heeft gevoerd met zowel de Centrale Bank als de algemene banken. Tijdens de debatten in het parlement rond het wetsontwerp Toezicht Bank- en Kredietwezen hebben verschillende parlementariërs kritische vragen en opmerkingen geplaatst rond het financieel betalingsverkeer via de banken. Het vraagstuk van financiële inclusie, met name de strenge toetsing bij aanvragen voor een bankrekening, kwam daarbij aan de orde.

Begrip voor frustraties

De Financiën-minister zegt dat uit de besprekingen met de Centrale Bank en de algemene banken is gebleken dat sommige delen van de kritieken terecht zijn en dat men met gevoel van begrip kennis heeft genomen van de frustraties die er in de samenleving bestaan. De algemene banken zeggen met de Centrale Bank te zullen samenwerken om verbetering te brengen op de verschillende punten van kritiek. Er is duidelijk een grote behoefte aan contant geld bij de samenleving. 

De algemene banken zullen met het desbetreffende bedrijf die de ATM’s moeten bevoorraden, bespreken dat de geldmachines tijdig aangevuld worden. De banken zullen met de Centrale Bank zorgen voor de beschikbaarheid van contant geld. Er wordt eraan gewerkt dat het publiek zo min mogelijk hinder ondervindt bij het gebruik maken van de ATM’s.

Financiële inclusie

Voor wat betreft de kwestie van financial inclusion, die gericht is om het giraal betalingsverkeer te bevorderen en daarbij een ieder van een bankrekening te voorzien, is er volgens de minister door de Centrale Bank en de algemene banken nog veel werk te verzetten. De Centrale Bank zal dit vraagstuk op de agenda plaatsen van het regulier overleg met de algemene banken. De Centrale Bank zal ervoor zorgen dat er op dit stuk vooruitgang wordt geboekt en dat er meer uniformiteit komt bij de banken. 

Het besluit om de strenge toetsing bij aanvragen voor het openen van een bankrekening te verschuiven naar controle van transacties op de bankrekeningen is volgens de Financiën-minister meer in lijn met het beleid van anti-money laundering. 

“Laat de mensen een bankrekening openen, maar controleer de transacties. Op die manier heb je meer overzicht op de geldstroom”, aldus minister Raghoebarsing.

SS

error: Kopiëren mag niet!