WildcoastArt Nationale Kunstbeurs van 3 – 9 december 

Kunstenaar Luciӫl Becker, grondlegger van de zelfstandige kunstvorm WildcoastArt, exposeert momenteel met vijf WildcoastArt creaties in SIAF 2023 waarvan drie in de fysieke NK in De Hal te zien zijn, waaronder Jarige angisa vrouw. 

Hij zegt dat hij middels deze expositie jonge (aankomende) kunstenaars, het publiek en scholieren er van bewust wil maken dat de culturele diversiteit rijk is aan zelfstandige groepsspecifieke cultuur- en kunstuitingen uit Afrika, Aziӫ en eigen continent. Ze zijn onze nationale bronnen van creativiteit die tot op heden door nog te veel kunstenaars onder invloed van de al te dominante westerse cultuur oftewel globalisering genegeerd worden. 

Deze zienswijze van de kunstenaar vindt verrassend ondersteuning in de internationale benadering, dat culturele diversiteit alleen behouden kan worden indien haar wortels voortdurend gevoed worden door innovatieve antwoorden op een snel evoluerende omgeving. 

Welnu, in onze kunstwereld gebeurde dit toen  John Lie A Fo en Soeki Irodikromo kort na Srefidensi (de evoluerende omgeving) twee wortels van onze diversiteit respectievelijk het in vergetelheid geraakte Afakaschrift en de Wayangkulit voedden door innovatief elementen aan ze te ontlenen; ingebedde moderne kunst maakten die deze cultuuruitingen behoedde voor teloorgang. 

Becker zegt dat zijn expositie tegelijk het zoveelste eerbetoon is aan de Sjamaan van Werehpai die petrogliefen schiep, waarover onlangs het Surinaams Museum een lijvige publicatie heeft doen verschijnen. Alsook aan de Aucaner Afaka die het syllaben Afakaschrift ontwierp. Ze zijn regenwoudkunstenaars, onze historische nationale cultuurhelden die op eigen bodem scheppers zijn van zelfstandige geestesuitingen die we kunst noemen!

Tijden: 18.00 – 21.00 uur.  

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!