Wat is de status van de introductie van grotere coupures bankbiljetten?

In het parlement is onlangs door Ronny Asabina (BEP) naar de status gevraagd van de aankondiging door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor de introductie van nieuwe coupures bankbiljetten. In augustus heeft de leiding van de Bank aangekondigd bankbiljetten met een nominale waarde van SRD 200 en SRD 500 in roulatie te zullen brengen. Deze coupures zouden  naar verwachting in het eerste kwartaal 2024 worden ingevoerd. 

Asabina wilde weten of deze aankondiging van de Moederbank nog overeind staat. Als redenen voor de invoering van grotere coupures bankbiljetten zijn opgegeven de geldontwaarding, de grotere vraag naar chartaal geld, de beperkte bediening via de ATM’s en de enorme  arbeidsintensiteit bij verwerking van bankbiljetten. 

Tijdens de debatten in het parlement vorige week hebben verschillende Assembleeleden het maatschappelijk vraagstuk van leeggeraakte ATM’s aan de orde gesteld. Dit brengt veel ongemak en irritaties met zich mee bij het algemeen publiek.

Vanwege de geldontwaarding heeft men veel meer geld nodig voor het doen van uitgaven. De ATM’s raken hierdoor sneller leeg, en de bevoorrading kan vaak genoeg niet tijdig plaatsvinden. De introductie van bankbiljetten van grotere coupures zal naar verwachting verlichting brengen in de situatie. De invoering van grotere coupures bankbiljetten zal zonder meer meer efficiëntie tot stand brengen. Afwikkeling van transacties door de handelsbanken en het bedrijfsleven zal sneller gaan. 

SS

error: Kopiëren mag niet!