Het was zondag wereldwijd de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Alhoewel het niet altijd even makkelijk gaat in het dagelijks leven voor mensen met een beperking, vindt deze groep burgers in de Surinaamse samenleving dat ze niet geheel worden uitgesloten.
Gelet op het feit dat een beperking verschillend van aard kan zijn, ervaart niet elke mens met een beperking hetzelfde. Suriname is nog niet helemaal op de goede weg voor wat betreft het accommoderen van mensen met een beperking. Zo hebben mensen met een beperking die zich voortbewegen in een rolstoel nog altijd moeite met het verkeer en allerlei obstakels op wegen, fiets- en voetpaden.
E. Mase, die sinds haar geboorte lijdt aan een lichamelijke beperking, is dankbaar dat ze haar hele leven altijd de nodige ondersteuning heeft gehad om door het leven te gaan.
Buurtbewoners, familie en vrienden maken het leven veel dragelijker voor haar. Maar, ze kan niet alles. Als ze in de ochtend opstaat dan helpt ze waar nodig nog in de huishouding en gaat dan ‘s middags satés, sap en sapproducten maken. Voor de kinderen van de buurt verkoopt ze tegen een redelijke prijs haar producten. Na het werken mag ze uitrusten. Soms gaat ze luchtig samen met buurtbewoners onder een boom zitten en discussiëren over actuele vraagstukken. Ze voelt zich niet uitgesloten, geeft ze in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan.
Verder merkt Mase ook op, dat er minder taboe heerst bij de bevolking wanneer gaat om mensen met een beperking. “Vroeger keek men je nog raar aan als je een winkel binnen rolde met je rolstoel, maar nu helpen ze je in plaats van naar je te staren”, geeft ze afsluitend aan in het gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.
Stichting Wan Okasi over de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking
Voorzitter van Wan Okasi (de organisatie die de belangen behartigt van mensen met een beperking in Suriname), Aniel Koendjbiharie, geeft in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat hij beseft dat op deze dag de mens met een beperking in Suriname toch nog een hele zware tijd meemaakt.
Hij is verder ook van mening dat de samenleving zowel het bedrijfsleven zich meer en meer open stelt voor de doelgroep. “Wij van Wan Okasi hebben zeker ook een bijdrage daaraan geleverd. In de afgelopen maanden hebben wij tal van uitnodigingen gekregen om te participeren in workshops en conferenties om onze mening te geven over tal van onderwerpen. Je ziet dat de mens met een beperking de ruimte krijgt om zijn stem te laten horen over onderwerpen die hen ook aangaan. Alleen moet de overheid meer gaan doen voor de doelgroep. De randvoorwaarden scheppen zodat mensen met een beperking zich verder kunnen ontwikkelen en voor zichzelf zouden kunnen gaan zorgen”, geeft hij afsluitend in het gesprek aan..