De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg moeten vanwege een een “onverklaarbaar telverschil” nog een keer worden geteld, zo heeft de Tweede Kamer zaterdagochtend besloten. De hertelling zal niet tot een andere uitslag leiden, maar is wel bijzonder.
Het gaat om de stembureaus 9, 15, 21 en 31 in Tilburg. In die bureaus is een “onverklaarbaar telverschil” waargenomen. De stemmen moeten zaterdag of zondag opnieuw worden geteld. De hertelling heeft geen gevolgen voor het afscheid van de oude Kamerleden en de installatie van de nieuwe Tweede Kamer aanstaande dinsdag en woensdag.
Het verschil werd geconstateerd bij de tweede telling, op de donderdag na de verkiezingen. Het aantal stemmen op de PVV en DENK verschilde met de telling op de verkiezingsavond. Veel gemeenten telden op de verkiezingsavond alleen de stemmen op partijniveau. Een dag later werden ook de voorkeursstemmen geteld.
Volgens de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven was er een telverschil “van meer dan vijftien stemmen in de vaststelling van de uitslag”. Deze commissie, bestaande uit vier Kamerleden, onderzoekt namens de Kamer of de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen.
De commissie verzocht de Kamer om een hertelling. Volgens de procedures is namelijk onderzoek nodig als het telverschil bij een stembureau meer dan 2 procent is. Alleen de Tweede Kamer kan daarover beslissen.
NSC-leider Pieter Omtzigt zei vrijdag op X dat het verschil in stemmen de uitslag niet zal veranderen, maar dat het wel belangrijk is dat zulke verschillen worden onderzocht.
Ook D66 denkt dat de kans heel klein is dat een hertelling verschil maakt bij de zetelverdeling. Die partij was bij de verkiezingsuitslag het dichtst bij een extra zetel. Daarvoor hadden de democraten zo’n 160 extra stemmen nodig.
Het gebeurt zelden dat de Tweede Kamer om een hertelling vraagt. Bij de Europese verkiezingen van 2019 gebeurde dat voor het eerst. Toen was er geconstateerd dat er meer stemmen waren uitgebracht dan er stempassen waren. Die hertelling leidde niet tot een andere verkiezingsuitslag.