Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is sinds zaterdag officieel opgenomen op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Slavernijverleden en Erfenis.
Het certificaat waarmee Keti Koti wordt opgenomen in het Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is in het Stadsarchief Amsterdam ondertekend door de directeur van het NiNsee, Urwin Vyent, en bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer.
Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.
De stap die nu gezet is moet ‘de beoefenaars helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed’ en ‘de zichtbaarheid en de bespreekbaarheid van het erfgoed’ bevorderen.
Afgelopen zomer, tijdens de viering van Keti Koti op 1 juli, bood koning Willem-Alexander zijn excuses aan voor het slavernijverleden. Hij noemde slavernij ‘van alle vormen van onvrijheid het meest kwetsend, het meest mensonterend’.