Op 28 november werd bekend dat Saoedi-Arabië gastland zal zijn voor Expo 2030. Ze won met maar liefst 119 stemmen, wat een pijnlijke nederlaag betekende voor Italië, die al eerder de Olympische Spelen misliep. De kandidatuur uit Rome kreeg slechts 17 stemmen, zelfs minder dan Zuid-Korea, dat er 37 ontving.
De oorsprong van het Romeinse bid begon drie jaar geleden door initiatieven van Unindustria Roma en voormalig diplomaat Giuseppe Scognamiglio. Dit was voor de crisis in Gaza en Oekraïne en vele landen leken goede kans te maken op het organiseren van de Expo.
Rome als stad van kunst zag kansen om sectoren zoals bouw tot defensie-technologieën nieuw leven in te blazen door deze oproep aan te grijpen. Ondanks complexe procedures waren beloftes gemaakt door politici zoals burgemeester Raggi en premier Mario Draghi om het bid te ondersteunen.
Een deskundig team werkte aan promotiemateriaal waarbij alles leek klaar te staan voor succesvolle kansmaking. Echter zorgde eerdere evenementlocaties gelinkt aan controversiële figuren binnen Italië, waaronder familie Casamonica, wellicht niet bevorderlijk waren voor Rome’s imago.
De echte wedstrijd was tussen Ryad (Saoedi-Arabië), Busan (Zuid-Korea) waarbij Busan ondanks sterke steun uiteindelijk niet kon winnen doordat twee Aziatische locaties achter elkaar onwaarschijnlijk werd geacht na de toewijzing van Osaka (Japan) als host in voorgaand jaar.
Hoewel ten tijde van conflicten rondom Gaza sommigen dachten dat Ryad zou flauwvallen in hun bidsucces, hebben Franse steun en financiële slagkracht uiteindelijk anders bewezen. Opmerking wordt gemaakt naar ‘petrodollars’ dominante rol bij het verkrijgen internationale evenementen spotlights – recent herhaald bij wereldgebeurtenissen gehost door Golfstaten zoals de Dubai Expo uitgesteld naar ’22 of het Qatar WK voetbal ’22..
Het lijkt erop dat petrodollars nog eens triomferen nu melding is dat ook het WK ’34 toegekend is aan Saoedi-Arabië, dus blijft economische macht van oliegrootmachten een invloedrijke beslissingsfactor binnen global events verdeling op het wereldtoneel.
Suriname en Zuid-Korea
Om de Caricom-landen achter zich te krijgen voor de stemming ten gunste van Zuid-Korea, brachten delegaties van dat land een bezoek aan Suriname, waarbij investeringstoezeggingen werden gedaan. Uiteraard werd het niet openlijk gezegd dat dit om de stem van Suriname voor Expo 2030 ging.
Saoedi-Arabië organiseerde een topbijeenkomst om steun van de Caricom-landen te verkrijgen, waarbij regeringsleiders naar Riyad werden overgevlogen. Saoedi-Arabië deed meer toezeggingen aan de regio, wat leidde tot het besluit om collectief voor Saoedi-Arabië te stemmen.
Wat elk lidland van de Caricom in de besloten kamers heeft ontvangen, is niet bekendgemaakt. Het is gebruikelijk dat er geschenken worden aangeboden ter bevordering van een gunstige stemming.
De Expo 2030 is een wereldtentoonstelling in 2030. Dergelijke exposities brengen landen wereldwijd samen om cultuur, innovaties en ideeën te delen met betrekking tot een centraal thema dat impact kan hebben op de toekomst van de aarde. De keuze van het gastland gebeurt door middel van stemming door leden van het Bureau International des Expositions (BIE), die deze internationale evenementen superviseren en reguleren