Bureau Speciaal Onderwijs organiseert “Yes! We Can” onderwijs beurs

“Kinderen binnen het speciaal onderwijs zijn volwaardige burgers en mogen niet vergeten worden”

Het Bureau Speciaal Onderwijs is donderdag 30 november gestart met de “Yes! We  Can” onderwijsbeurs. Charissa Presierie, waarnemend  vervangend diensthoofd van het Bureau Speciaal Onderwijs, geeft in een reactie tegenover Dagblad Suriname aan, dat het idee voor deze beurs is ontstaan tijdens de oriëntatie bezoeken op de VSO-scholen.

“We hebben verschillende oriëntatiebezoeken gebracht op de VSO scholen, omdat we de afdelingen leerlingen- en leerkrachten begeleiding hebben. We hebben daar mogen zien wat de kinderen allemaal kunnen bij de praktijkvakken. Ze hebben tuinbouw, ze kunnen stikken, ze hebben ook hout- en metaalbewerking. We kwamen toen op het idee om tentoon te stellen wat onze kinderen allemaal kunnen. Het is niet de eerste keer, maar het wordt wel na 14 jaren weer gehouden”, zegt Presierie.

Zij geeft aan, dat wanneer men praat over speciaal onderwijs, men vaak denkt aan kinderen die niet kunnen leren of niet zo vlot meekunnen. Deze beurs is dan ook om aan te tonen dat deze kinderen anders leren. Kinderen die academisch niet meekunnen, kunnen wel met hun handen werken, ze kunnen mooie dingen vervaardigen. Ze kunnen bijvoorbeeld goed stikken of zelfs een bbq set in elkaar zetten. “Het is limitless wat de kinderen allemaal kunnen”, stelt Presierie.

Verder zegt ze, dat ze opgemerkt hebben dat de kinderen toch wel moeite hebben met het krijgen van stageplekken. “Men denkt vaak dat deze leerlingen niet zo vlot meekunnen. Maar, als we hun een platform bieden om aan de gemeenschap te tonen wat ze kunnen, waaronder het bedrijfsleven, geloven wij dus ook dat men niet meer huiverig zal zijn om onze kinderen een stageplek te bieden.”

Volgens Presierie is deze beurs bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft om te weten wat de kinderen binnen de VSO-scholen doen, met name bij de praktijkvakken. 

De eerste dag van de beurs was succesvol te noemen.  Het was boven verwachtingen, zegt Presierie. “Ondanks de regen mogen wij met trots zeggen dat het druk bezocht was. Zelfs de kinderen van de Maria Fevre school zijn langs geweest. Team BSO heeft echt een voldaan gevoel!” Vandaag en morgen is de samenleving weer in de gelegenheid om de beurs te bezoeken.

Tot slot geeft Presierie aan, dat Surinamers echt mensen zijn die hun hart op de juiste plek hebben voor kinderen binnen het speciaal onderwijs. “We hebben ondersteuning gehad van het bedrijfsleven. Onze boodschap is dat het bedrijfsleven zo door mag gaan. Verder heb ik ook als boodschap naar de samenleving, dat de kinderen binnen het speciaal onderwijs niet vergeten moeten worden. Ze mogen niet in een hoek gedrukt worden. Ze zijn volwaardige burgers, die een stem hebben in de samenleving. Ze horen erbij, omdat zij ook hun eigen bijdrage kunnen leveren aan deze samenleving en aan ons geweldige land Suriname. Vergeet ze niet, vergeet ons niet. We will show what we can. Yes! we can!”, aldus Presie.

SK

error: Kopiëren mag niet!