NDP heeft het volk om de tuin geleid met een “dode mus” in kwestie Palestina

Na de verkiezingsoverwinning van de NDP onder leiding van Desi Bouterse wekte zijn partij de indruk gematigd links te zijn met een oriëntatie op de zuidelijke landen. Het zou echter blijken, dat hij juist rechtse ideeën had en de bevolking op een dwaalspoor heeft gezet.

Zijn regelmatige verwijzingen naar Zuid-Amerikaanse verzetsstrijders moesten de indruk wekken dat hij één van hen was. In 2011, onder zijn leiding, erkende de staat Suriname de Palestijnse staat en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als de legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Dit had betrekking op de grenzen van 1967, welke gebieden door de staat Israël bezet zijn gehouden tot op heden.

Het was een zeer vooruitstrevende stap, waarbij ons land zich aansloot bij de 139 van de 193 VN-lidstaten die Palestina als een autoriteit hadden erkend.

Wat daarna onder het bestuur van de NDP moest gebeuren, is niet gebeurd. Na de erkenning zou men bilaterale relaties moeten aangaan op basis van een niet-residerende ambassadeur. Het bedrog van de NDP komt nu aan het licht, nu de genocide die de staat Israël uitvoert op het bezette Gazagebied en de Palestijnse bezetting weer actueel is geworden.

In 2013 deed, tijdens het ministerschap van wijlen Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (NDP), de Palestijnse staat formeel het verzoek om formele betrekkingen aan te gaan en het toelaten van een niet-residerende ambassadeur van de staat Palestina voor Suriname. Hierop werd geen reactie gegeven.

In 2016 werd dit verzoek herhaald tijdens de tweede regering onder Bouterse, toen aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (NDP). Ook hierop kreeg de Palestijnse staat geen reactie.

Het is niet duidelijk of financiële middelen van de staat Israël door middel van miljoenenleningen aan Suriname via de voortvluchtige oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad hiervoor een stokje heeft gestoken.

Bouterse heeft onder zijn leiding miljoenen dollars aan leningen verkregen via de Israel Discount Bank, schulden die de huidige regering onder Santokhi moet aflossen.

In corrupte landen met corrupte regeringen is het gebruikelijk dat nationale belangen worden verkocht, te denken valt aan steekpenningen van financieel sterkere landen.

Het is bekend dat de staat Israël niet wenst dat de Palestijnse staat meer ruimte krijgt op Zuid-Amerikaans territorium, waar hun invloed al afneemt door hun apartheidsstaat model ten opzichte van het Palestijnse volk.

Bij het aantreden van de regering-”Chan” Santokhi werd het verzoek van de Palestijnse staat in 2021 weer herhaald.

De huidige minister Albert Ramdin heeft onlangs bevestigd dat hij de documenten in zijn bezit heeft, al meer dan 2 jaar.

Als het verzwijgen van het verzoek zich onder Bouterse herhaalt en mogelijk alleen om financiële redenen, zal de partij VHP, waarvan president Santokhi tevens voorzitter is, aan de verkeerde kant van de geschiedenis belanden en zich aansluiten bij de bedrieglijke lijn van de NDP over de Palestijnse kwestie.

En net zoals de Palestijnen in de al meer dan 50 jaar bezette gebieden nooit uitgeroeid zullen kunnen worden, zal een gebrek aan besluit of een onjuist besluit nooit uit de harten van duizenden Surinamers verwijderd kunnen worden.

Zoals men zegt: Palestijnen sterven in verzet, maar keren altijd terug.

error: Kopiëren mag niet!