Op deze dag in 2016 overleed leider van de Cubaanse revolutie Fidel Castro. Zijn prestaties:

In de eerste dertig maanden nadat de communisten van Fidel Castro en Cuba aan de macht kwamen, werden in die dertig maanden meer klaslokalen gebouwd dan er in de dertig jaar daarvoor waren gebouwd.

De afgelopen dertig jaar was Cuba de facto een Amerikaanse kolonie geworden, en een veilige haven voor maffiacriminelen uit de VS. Vóór de revolutie van Castro bezaten Amerikaanse financiële belangen 90% van de Cubaanse mijnen, 80% van de openbare nutsvoorzieningen, 50% van de spoorwegen, 40% van de suikerproductie en 25% van de Cubaanse bankdeposito’s. Met de komst van de Cubaanse revolutie werd de Amerikaanse controle over Cuba verbroken.

Ondanks het illegale Amerikaanse embargo bouwde Cuba een gezondheidszorgsysteem van wereldklasse op, waardoor het eiland de VS versloeg op het gebied van de levensverwachting en het kindersterftecijfer. Cuba’s overvloed aan artsen van wereldklasse is over de hele wereld gestuurd om de gezondheidszorgsystemen van landen te ondersteunen; sinds de Cubaanse Revolutie zijn 605.000 gezondheidszorgprofessionals naar 165 landen gestuurd.

Fidel Castro en de voormalige Venezolaanse president Hugo Chavez lanceerden een medisch programma genaamd Operatie Miracle, dat gratis blindheid behandelde en het zicht herstelde voor meer dan 4 miljoen mensen.

Castro verleende materiële steun aan de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika🇿🇦 en hielp de bevrijdingsstrijd van Namibië🇳🇦

Castro overleefde 634 moordpogingen, waarvan er vele werden georkestreerd door de CIA.

error: Kopiëren mag niet!