De termijndeposito (TD) veiling van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, deze week heeft een bedrag van SRD 1.319 miljoen opgehaald. Dit is bijna SRD 450 miljoen meer dan het aanvankelijke OMO-volume (Open Markt Operaties) van SRD 850 miljoen. Vanwege de grote belangstelling onder de deelnemende banken aan de TD-veiling heeft de Centrale Bank het OMO-volume verhoogd naar SRD 1.319 miljoen. Dit bedrag is volledig toegewezen.
De rentes van de drie TD-instrumenten zijn deze week weer omhoog geschoten. De rente van de 1-weekse TD’s is met 3,7 procentpunten gestegen naar 23,7 procent. Aan 1-weekse TD’s is in totaal een bedrag van SRD 428,5 toegewezen.
De rente van het 1-maandse TD-instrument is maar liefst met 11,3 procentpunt gestegen naar 33,8 procent. Hier is het totaal toegewezen een bedrag SRD 350,7 miljoen.
Bij de 3-maandse TD’s is de rente met 6,3 procentpunt gestegen naar SRD 41,3 procent. Het totaal toegewezen bedrag is SRD 539,8 procent.
De totale rentelasten van de wekelijkse TD-veilingen, sinds die in juli 2021 zijn geïntroduceerd, zijn deze week verder gegroeid naar SRD 3.828 miljoen. Hiervan is SRD 1.640 voor dit jaar. Het vorig jaar zijn aan de banken in totaal SRD 2009 miljoen uitgekeerd aan rentes. In 2022 was dat SRD 179 miljoen.
Kritiek op leenrente banken
Deze enorme verdiensten van de algemene banken hebben tot nu toe weinig of nauwelijks invloed op de debetrente oftewel de leenrente van de banken. De rente voor kredieten bij de banken blijft hoog.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) deze week in het parlement, heeft NPS-fractieleider Gregory Rusland kritiek geuit op de hoge leenrentes van de banken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom het investeringsklimaat voor producenten in het land is verslechterd. Rusland doet een dringend beroep op de regering en de monetaire autoriteiten om ervoor te zorgen dat de leenrente bij de banken omlaag gaat. Producenten kunnen zodoende tegen concurrerende rentetarieven aan investeringskapitaal komen.
Productieverhoging ziet het Assembleelid als de belangrijkste grondvoorwaarde voor een structureel gezonde economie. Verhoging van de productie leidt tot verhoogde inkomsten voor het land. Daar is het waar het in de economie van het land ontbreekt. Bij wegblijven van de zo noodzakelijke productieverhoging voorziet hij dat na afloop van het IMF-programma het land te zijner tijd weer bij het IMF zal moeten aankloppen voor hulp.
Met betrekking tot het enorme bedrag van meer SRD 3,8 miljard aan rentelasten van de TD-veilingen zegt de NPS-leider enige geruststelling te vinden in de verklaring van CBvS-governor Maurice Roemer dat deze volledig ten laste komen van de Moederbank. Hij zegt echter deze geruststelling als volledig te kunnen aanvaarden indien de regering expliciet aangeeft dat de rentebetalingen niet achteraf op de staatsbegroting zullen worden opgebracht en aan het parlement wordt aangeboden ter goedkeuring.
SS