Anno 2023 herdenken wij dat Suriname 48 jaar staatkundig onafhankelijk is van het Koninkrijk der Nederlanden. In deze 48 jaren hebben wij als onafhankelijk volk getoond wat onze capaciteit is en welke goede kwaliteiten wij bezitten. Ten eerste willen wij hier noemen de durf die wij hebben gehad om als klein land onafhankelijk te worden en een waardige plaats in te nemen in de rij van naties met een eigen onafhankelijke stem in de Verenigde Naties. Ook ons vermogen om met het weinige dat we hebben van het leven een feest te maken en uitbundig met elkaar te genieten van verjaardagen, jubilea en andere nationale feesten.
Dan is er de diepe religiositeit van brede lagen van de bevolking die hun geloof intens beleven en God erkennen als bron en uiteindelijk doel van ons bestaan. Het vreedzaam samenleven van de verschillende godsdiensten die elkaar respecteren, waar buren van verschillende geloofsovertuigingen elkaars feesten vieren en elkaars verdriet delen en waar religieuze leiders elkaar respecteren en voortdurend met elkaar in dialoog zijn is zeer waardevol. Daarbovenop zijn wij trots op het enorme talent dat wij hebben in de sport, muziek en kunst, waarbij wij ondanks de gebrekkige middelen toch tot topprestaties komen. Ook het feit dat wij ondanks diepe politieke verschillen en uiteenlopende belangen toch over het algemeen de weg van dialoog kiezen om conflicten op te lossen. En tenslotte de enorme veerkracht van de bevolking om gezamenlijk uit verschillende crises te geraken zonder al te veel bitterheid en wrok.
Deze capaciteiten en kwaliteiten van het Surinaamse volk manifesteerden zich vooral vanwege de dieptepunten die wij in de afgelopen 48 jaren hebben gekend. Ten eerste volgde nauwelijks vijf jaar na de uitbundige viering van onze onafhankelijkheid, de staatsgreep van 1980, waarbij de Grondwet en het wettelijk gekozen gezag door middel van wapengeweld aan de zijkant werden geplaatst. De jaren die daarop volgden, kenmerkten zich door militair dictatuur en resulteerden op 8 december 1982 in de moord op 15 vooraanstaande Surinamers en een diep ingrijpende binnenlandse oorlog. Daarna kende de Surinaamse economie hyperinflatie die samenging met een desastreuze devaluatie van de Surinaamse munt. De verspilling van geld en de onvolwassen beleving van de democratie hebben gemaakt dat de bevolking in diepe armoede gedompeld werd. De middenklasse werd totaal weggevaagd wat leidde tot de haves en de have-nots. Veel goedopgeleide en integere personen raakten door corruptie en kortzichtigheid in de politiek ontmoedigd en verlieten het land, terwijl het falend onderwijssysteem maakt dat onze meest intelligente jongeren elders in de wereld verder studeren en niet terugkeren.
De bevolking heeft ondanks de vele negatieve sociaal-economische situaties standvastig haar geloof in de Schepper van hemel en aarde behouden. En dankzij dit geloof en met de hulp van de Almachtige wist de Surinaamse bevolking steeds weer uit het dal te klimmen en stabiliteit te creëren waarop de economie verder kon worden gebouwd. In 2023 merken wij dat ons land door perioden van moeizame opbouw en snelle afbraak gaat waarbij wij nog steeds de prijs betalen van de perioden van economisch wanbeleid met als gevolg een terugval in de economie, waarbij grote delen van de bevolking weer in armoede gedompeld zijn.
De implementatie van de harde maatregelen van het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) zoals het afschaffen van subsidies op elektriciteit, water en brandstof als onderdeel van het hervormingsprogramma van de huidige regering, heeft erin geresulteerd dat basisgoederen en producten voor velen onbereikbaar zijn geworden. Aan de andere kant heeft een kleine groep in de samenleving zich in een heel korte tijd verrijkt. Als we om ons heen kijken in ons land en in de wereld dan merken we dat goed en kwaad zo diep in de maatschappij en in ons leven verweven zijn, dat het moeilijk is om ze uit elkaar te halen.
Als gelovigen worden we meer dan ooit opgeroepen om de weg van vrede en gerechtigheid op te gaan. “Shalom” is de Bijbelse vredesgroet die alles omvat wat God met de hele mensheid en Zijn schepping voor ogen heeft. Gezondheid, welzijn en geborgenheid in God: een wereld waarin mensen in vrede met elkaar samenleven, met eerbied voor de schepping. Als gelovigen wordt ons geloof pas echt vruchtbaar als wij er iets mee doen. Geloven wordt pas echt als God door onze handen, voeten, ogen, oren en mond werkt. Als christenen worden we meer dan ooit opgeroepen om naar onze naaste om te kijken. We moeten de ander bij staan en helpen, zonder daarvoor iets terug te verwachten. Net zoals de Here Jezus dat deed: niet voor Zijn eigen eer, maar om God Zijn Vader daarmee te verheerlijken. Als Comité Christelijke Kerken (CCK) roepen wij alle Surinamers op om steeds waakzaam te zijn, de moed niet te verliezen, maar gezamenlijk te werken aan de opbouw van ons geliefd land, zodat de volgende generatie de vruchten van vrede en gerechtigheid mag plukken.
We wensen u een gezegende en bezinningsvolle Srefidensi toe.