De PVV heeft met afstand de verkiezingen gewonnen. De partij van Geert Wilders komt op basis van de exitpoll op 35 zetels. GL-PvdA van Frans Timmermans lijkt af te stevenen op 26 zetels en de VVD op 23 zetels, zo bericht nu.nl rond 21.00 uur lokale, Nederlandse, tijd.
Het verschil tussen de PVV en GL-PvdA is zo groot dat de uitslag geen verrassing meer zal worden. Een exitpoll heeft doorgaans een foutmarge van enkele zetels.
De VVD heeft ten opzichte van de vorige verkiezingen 11 zetels verloren. De laatste keer dat de VVD het zo slecht deed was in 2006. Het is de partij na dertien jaar met Mark Rutte aan het roer niet gelukt om met een nieuwe lijsttrekker weer de grootste te worden.
Pieter Omtzigt lijkt als nieuwkomer met zijn NSC op 20 zetels af te stevenen. Hij stond in de peilingen lange tijd aan kop, maar dat veranderde afgelopen week. De PVV van Wilders zat de laatste week juist in de lift. Dat kwam onder andere door de houding van VVD-leider Dilan Yesilgöz. Zij zette aan het begin van de campagne de deur naar de PVV open. Mart Rutte sloot de partij van Geert Wilders bij de vorige verkiezingen uit als mogelijke coalitiepartner.
Daarnaast begon ras-politicus Geert Wilders meer en meer een gematigde toon aan te slaan, om vooral in de gunst van alle kiezers te komen staan. Dat lijkt hem dus nu bijzonder goed gelukt. Maar, dat neemt niet weg, dat hij geen afstand doet van radicale standpunten inzake bijvoorbeeld de Islam, de Koran en hoofddoekjes. Hij heeft ze slechts vanwege de verkiezingen even ‘geparkeerd’.
Reactie Wilders
De PVV is na de “megaoverwinning” bij de Tweede Kamerverkiezingen niet meer te negeren, vindt partijleider Geert Wilders. Het zou “zeer ondemocratisch zijn” als dat gebeurt, “dat zou de kiezer niet pikken” waarschuwt hij.
Wilders roept andere partijen op om samen te werken en “over hun eigen schaduw heen te stappen”. De PVV zal dat ook moeten doen, erkent hij. Wilders wil oplossingen vinden, “maar wel binnen de kaders van de wet en de grondwet.” De PVV-leider, die door veel partijen is uitgesloten als coalitiepartner, is vastbesloten: “Wij gaan besturen”.
Als Wilders premier wordt, dan zal hij dat voor alle Nederlanders zijn, herhaalt hij. “Ongeacht waar je vandaan komt, en wat je geloof is.”
Wilders wil dat mensen “meer geld overhouden in de portemonnee”. Ook wil hij “zorg en veiligheid weer op orde”. Uiteraard wil hij ook immigratie aan banden leggen, één van de speerpunten van zijn partij. Hij weet niet zeker of het gaat lukken om al zijn PVV-plannen uit te voeren. “Maar aan ons zal het niet liggen.”
Omtzigt bereid over zijn schaduw heen te stappen
Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil graag in een nieuw kabinet gaan zitten. Hij zegt dat hij bereid is om over zijn schaduw heen te stappen. Maar hij erkende in zijn toespraak tot zo’n zeshonderd tot zevenhonderd aanhangers in zijn thuisstad Enschede ook dat de vorming van een nieuwe regering niet eenvoudig zal worden. “Het wordt een ingewikkelde puzzel. Wij zijn beschikbaar om onze plannen uit te voeren.”
BBB staat open voor samenwerking met PVV in coalitie
De Boer Burger Beweging (BBB) staat open voor samenwerking in een coalitie met de PVV, zeggen lijsttrekker Caroline van der Plas en nummer twee Mona Keijzer. “We doen gewoon mee met 7 zetels. We gaan gewoon de coalitieonderhandelingen in. Ik heb er 100 procent vertrouwen in dat wij ook in een coalitie zullen komen,” zei Van der Plas in een eerste reactie.
Of de partij met de PVV in een kabinet zal stappen hangt volgens Van der Plas af van de houding van PVV-leider Geert Wilders. “De 2,5 miljoen mensen die op de PVV hebben gestemd kunnen we niet negeren. Daar gaan we serieus mee om. Hij heeft zich milder opgesteld, heeft een aantal dingen beloofd. Het hangt ervan af of hij een aantal dingen wil inleveren. Hij wil de Koran verbieden, dat is een hellend vlak, dan kunnen we ook de Bijbel gaan verbieden.”
PK/Nu.nl/De Telegraaf