Wereldleiders juichen de wapenstilstand tussen Israël en Hamas toe, en de vrijlating van gijzelaars

Wereldleiders verwelkomden woensdag een wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas, die een vierdaagse stopzetting van de verwoestende oorlog in Gaza overeenkwam, vergezeld van de vrijlating van tientallen gijzelaars die door de militante groepering werden vastgehouden in ruil voor Palestijnse gevangenen die door Israël gevangen werden gezet. De overeenkomst markeert de grootste diplomatieke doorbraak sinds de bloedige grensoverschrijdende aanval van Hamas op 7 oktober op Zuid-Israël, die Israël ertoe aanzette een bombardementscampagne en een grondoffensief te lanceren in het door Hamas geregeerde Gaza.

De Israëlische regering en Hamas kwamen een vierdaagse pauze in de strijd overeen om de vrijlating mogelijk te maken van 50 gijzelaars die in Gaza werden vastgehouden in ruil voor 150 Palestijnen die in Israël gevangen zaten, en om de toegang van humanitaire hulp tot de belegerde Palestijnse enclave mogelijk te maken.

De deal, die tot stand kwam door Qatar, Egypte en de VS, kwam volgens een Amerikaanse functionaris na vijf weken onderhandelen tot stand.

error: Kopiëren mag niet!