NPS-fractieleider Rusland: “OMO’s boosdoener van verslechterd investeringsklimaat producenten”

Het investeringsklimaat voor producenten is ook door het IMF-programma verslechterd. Daarbij zijn de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname de boosdoeners. Dit vindt NPS-fractieleider Gregory Rusland. 

Hij sprak maandag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in het parlement. De OMO’s  keren hoge beleggingsrentes uit aan banken en drijven langs die weg de spaarrente op, met als noodlottig gevolg hoge leenrentes voor producenten. De regering moet met maatregelen komen die ertoe moeten leiden dat de leenrente van de banken zullen dalen. 

Rusland roept het parlement, zowel coalitie als oppositie op, om daartoe met dwingende voorstellen richting de regering te komen. Ter stimulering van de nationale productie pleit de NPS-leider bij de monetaire autoriteiten ervoor, dat van de 44 procent SRD kasreserves die banken verplicht zijn aan te houden bij de Centrale Bank, tenmiste 5 procent vrij te maken voor de financiering van primaire en secundaire productie sectoren tegen concurrerende rentetarieven.

De NPS-fractie in het parlement heeft bij eerdere gelegenheden het monetair beleid en het beleid naar de financiële sector toe aan de kaak gesteld. Naar aanleiding van de maatschappelijke discussie die is ontstaan hebben de minister van Financiën en de Centrale Bank governor onlangs verklaringen afgelegd die naar de gemeenschap toe een zekere geruststelling geven. Om deze verklaring echter als volledige geruststelling te aanvaarden vraagt de NPS-fractieleider aan de monetaire autoriteiten om nader uit te leggen hoe de rentebetalingen in het kader van de OMO’s volledig door de Centrale Bank worden gedragen. 

Wil volledige geruststelling

Er zal volgens Rusland volledige geruststelling zijn bij de samenleving indien expliciet wordt aangegeven dat voor de rentebetalingen geen beroep wordt gedaan op belastingmiddelen. Ook niet in de toekomst. Waar het volgens hem om te doen is, is dat uitgelegd wordt op welke manier en uit welke inkomsten de Centrale Bank de rentebetalingen van de OMO’s financiert. 

Rusland vraagt ook of de regering met zekerheid kan aangeven dat de al gepleegde en toekomstige rentevergoedingen van de OMO’s aan de banken en overige participanten, niet achteraf als uitgaven op de staatsbegroting zullen worden opgebracht en aan het parlement zal worden aangeboden. 

De totale rentelasten van de OMO’s van de Centrale Bank van Suriname hebben het bedrag van SRD 3,7 miljard overschreden en de verwachting is dat tegen eind van het jaar deze de SRD 4 miljard zal hebben bereikt.

SS

error: Kopiëren mag niet!