Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?

Dagblad Suriname publiceert de komende dagen de teksten van de prijswinnaars van de Wi Tu Sranan jeugdschrijfwedstrijd 2023. Vandaag de winnende tekst van de 17-jarige Ishaan Badal.

Hij won de derde prijs in de leeftijdsklasse 13-17 jaar met het artikel ‘Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?’

Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers? 

 Suriname, een mozaïek van culturen, geschiedenissen en een immens oerwoud. De samenleving gedijt door de onbesproken taal, die toch begrepen wordt. Het onzichtbare morele kompas, dat ons toch de weg wijst. Het zijn de waarden en normen, de sleutel tot harmonie en sociale cohesie.

          In mijn visie voor Suriname zie ik het land waarin de samenleving verankerd is in waarden en normen. Waar een robuuste economie, respect voor culturele diversiteit, sociale eenheid en een duurzame milieuzorg de leidende sterren zijn. Integer bestuur bevordert onderwijs als de gezondheidszorg, en biedt dus rechtvaardige kansen. Bij gebruik van natuurlijke hulpbronnen ons land economisch veranderd van afhankelijk naar zelfredzaam. Maar toch “het groenste land ter wereld” blijft. En verenigd met zelf-ondernemende burgers, een harmonieuze en bloeiende natie gevormd zal worden waar de samenleving de vooruitgang hoog in het vaandel houdt. Dit gezegend volk, op deze aarde, dit Suriname.

          Hoewel we tijden van ontelbare conflicten hebben meegemaakt, delen we een eeuwenoud verband. Laten we ons diepere band, ons gevoel van het gemeenschappelijk doel, niet vergeten. Het nestelt zich in de levens van de samenleving, en wordt een deel van hen. Een nieuw avontuur ligt in ons verschiet, “Sranangron e kari un.” “Eendracht maakt macht.”

error: Kopiëren mag niet!