De vicepresident van Venezuela zegt trots te zijn op de strijdkrachten aan de grens, en schildert Guyana af als “agressor”
De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez heeft het gedrag van Guyana, dat probeert een referendum te houden voor de annexatie van de regio Essequibo, veroordeeld als ‘afschuwelijk en illegaal’.
Venezuela heeft een eigen referendum gepland op 3 december en beoogt met vijf vragen publieke steun te verkrijgen om zich terug te trekken uit de procedure bij het Internationaal Gerechtshof en unilaterale maatregelen te nemen.
Rodriguez noemde Guyana een ‘agressorstaat’ en prees de betrokkenheid van de Venezolaanse strijdkrachten bij het bevorderen van de deelname aan het referendum.
Guyana heeft vertrouwen uitgesproken in het Internationaal Gerechtshof voor een oplossing en beschuldigt Venezuela van het schenden van het internationaal recht. Het Hof kan snel een beslissing nemen, aangezien Guyana om voorlopige maatregelen heeft gevraagd om de stemming te blokkeren.
De kwestie stamt uit een koloniaal tijdperk geschil, waarbij een arbitraal vonnis uit 1899 van belang is. De Verenigde Naties heeft de zaak in 2018 doorverwezen naar het Internationaal Gerechtshof.
Intussen is het bekend, dat Venezuela troepen heeft gestationeerd aan de grens met het door haar opgeëiste Essequibo-gebied. Venezuela heeft gemeld dat dit ter bestrijding van illegale mijnbouw is. Een confrontatie tussen de beide landen lijkt onvermijdelijk. Zowel de Guyanese als de Venezolaanse president hebben dit moment nodig voor de binnenlandse consumptie, aangezien het volk achter elke president zal staan bij een grensconflict. Beiden zullen het gebruiken in hun verkiezingscampagnes en om het nationalistische gevoel aan te wakkeren. Beide presidenten zijn binnen hun eigen samenleving minder populair vanwege hun binnenlands beleid.
In beide landen heeft de oppositie reeds te kennen gegeven zich achter het standpunt van de regeringen te scharen.
Opmerkelijk is dat Guyana zich nu bedreigd voelt, daar een grotere macht delen van haar land wenst over te nemen, terwijl Guyana in de jaren zestig met wapengeweld het Surinaamse Tigri-gebied heeft bezet en niet de weg van dialoog heeft gekozen.
Het is vreemd dat de regering van Suriname zich heeft geschaard achter het CARICOM-standpunt en in het conflict tussen Guyana en Venezuela de zijde van Guyana heeft gekozen, zonder de bezetting van het Tigri-gebied in het zuidwesten van het land ter sprake te brengen.
Ook met Venezuela onderhoudt Suriname goede relaties, en het land is Suriname vaak behulpzaam geweest bij het leveren van olie en kunstmest.