Ernstige voedselcrisis treft Gaza, voorraden bijna op

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN waarschuwt voor slechts 10% beschikbaarheid van noodzakelijke voedselvoorraden in Gaza. Dit speelt tegen de achtergrond van een voortdurend conflict tussen Israël en Hamas. Op 16 november 2023 deelde de organisatie mee dat Gaza kampt met een ernstig tekort aan voedsel.

Een wijdverspreide hongersnood heerst in de regio, waar dringend voedselhulp nodig is. Van de vrachtwagens die Gaza binnenkwamen via Rafah, tussen Egypte en Gaza, bevatte minder dan de helft voedsel.

De aanwezige voedselvoorraad is zorgwekkend laag en dekt maar 7% van de dagelijkse minimale calorie-inname. Een groot deel van de winkels gecontracteerd door het WFP is gesloten, en essentiële voedingsmiddelen dreigen op te raken.

De lokale markten zijn dicht, en de schaarse voedselproducten die nog beschikbaar zijn, worden voor zeer hoge prijzen verkocht. De bewoners van Gaza zijn vaak beperkt tot één maaltijd per dag door een tekort aan kookfaciliteiten.

Cindy McCain, het hoofd van het WFP, pleit voor een extra grensovergang om te voldoen aan de urgente voedselnoodzaak. Met de komende winter, gebrek aan veilige onderkomens en schoon water, is de burgerbevolking in groot gevaar op verhongering.

error: Kopiëren mag niet!