Terug in de tijd, 1891: Prinses Lili’uokalani heerser over Hawaï 

Dit is prinses Lili’uokalani. Ze zou de laatste soevereine heerser van Hawaï worden. De foto is gemaakt in 1853, toen ze nog maar 15 jaar oud was.

In 1874 werd Lili’uokalani’s broer, David Kalakaua, koning, en een paar jaar later werd zij benoemd tot troonopvolger. De daaropvolgende jaren besteedde ze aan het bouwen van scholen voor de inwoners van Hawaï.

In 1881 diende Liliuokalani als regent terwijl de koning weg was op zijn wereldreis. Toen op het eiland Oahu een pokkenepidemie uitbrak, nam ze snel het besluit om alle havens te sluiten, wat hielp de verspreiding in te dammen en uiteindelijk vele levens te redden. Haar beslissing irriteerde echter veel van de rijke eigenaren van suikerrietplantages.

In 1891 stierf haar broer en werd zij de heerser van Hawaï. Helaas zou haar regering van zeer korte duur zijn, aangezien een staatsgreep onder leiding van Sanford Dole (zijn neef richtte de Dole Food Company op) en verschillende andere blanke zakenlieden en advocaten met de steun van de Verenigde Staten de eilanden zouden annexeren. Twee jaar later, toen Lill’uokalani en haar aanhangers probeerden weer aan de macht te komen, werd ze beschuldigd van verraad en kreeg ze huisarrest. Om haar aanhangers gratie te verlenen, stemde ze ermee in haar macht aan de Verenigde Staten over te dragen.

“Nu, om elke botsing tussen de strijdkrachten en misschien het verlies van mensenlevens te voorkomen, geef ik, onder dit protest, en daartoe aangezet door genoemde strijdkrachten, mijn gezag over tot het moment dat de regering van de Verenigde Staten, nadat de feiten zijn gepresenteerd, dit zal doen.” maak de actie van zijn vertegenwoordiger ongedaan en herstel mij in de autoriteit die ik claim als de constitutionele soeverein van de Hawaiiaanse eilanden.

Ze bracht de rest van haar leven in ballingschap door tot haar dood in 1917 op 79-jarige leeftijd.

error: Kopiëren mag niet!