In navolging van andere Nederlandse steden heeft de gemeente Haarlem ook haar excuses aangeboden voor het slavernijverleden. De spijtbetuiging volgde op de presentatie van een onderzoek naar de rol van de Noord-Hollandse hoofdstad in de slavernij, zo berichten diverse lokale media.
Burgemeester Jos Wienen (zie foto) zei dat het stadsbestuur zich schaamt. “Over ons lang wegkijken van de pijn van de slavernij in het verleden en ons gebrek aan besef van de last die nakomelingen nu daar nog van meedragen”, stelde de burgemeester.
“Over onterechte zelfgenoegzaamheid als het gaat over racisme in onze eigen tijd, over onze medeverantwoordelijkheid voor onrecht in deze wereld, voor een systeem waarin de rijkste tien mensen op aarde meer bezitten dan de armste helft van de wereldbevolking. Voor dit alles past ons een schuldbelijdenis”, voegde hij eraan toe.
Volgens Wienen telt Haarlem meer dan 2.000 inwoners die afstammen van mensen die tot slaaf zijn gemaakt.
Haarlem was niet vertegenwoordigd in het bestuur van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Maar volgens het onderzoek in opdracht van de gemeente profiteerde de stad wel degelijk van VOC en WIC, die over de Nederlandse koloniën heersten. Haarlemmers bezaten aandelen in plantages en hadden belangrijke posities in de koloniën. Bovendien werden in de Afrikaanse handel producten uit Haarlem gebruikt.
Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben eerder al excuses aangeboden. Dat geldt ook voor de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Vlissingen en Middelburg, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, De Nederlandsche Bank en ABN AMRO. Ook de gemeente Groningen wil haar excuses aanbieden.