Ontoereikende wateraanvoer leidt tot ernstige stagnatie padieinzaai

De aanvoer van irrigatiewater vanuit Wakay via het 66 kilometer  lange Corantijkanaal naar Nickeriaanse rijstvelden, blijft ontoereikend. Hierdoor treedt er ernstige stagnaties op bij  de padieinzaai, in vooral de westelijke polders van het rijstdistrict. De hoeveelheden water die dagelijks vanuit Wakay worden gepompt zijn niet voldoende om alle padieboeren binnen korte tijd tegelijk van voldoende irrigatiewater te voorzien om hun padiearealen te bevloeien ten behoeve van inzaai. 

Hoewel op enkele plekken men in de voorbije dagen in staat is geweest in te zaaien, is het overgrote deel van de padiearealen in de westelijke polder nog kurkdroog, wachtend op de beschikbaarheid van water. 

Van de vier pompen bij het Wakay pompgemaal, draaien slechts twee. Deze verkeren ook niet in goede technische conditie. In plaats van de 15 kubieke meter water die ze per seconde zouden moeten kunnen pompen, kunnen ze op dit moment slechts ongeveer 10 kubieke meter aan. De vier pompen van het Wakay pompgemaal dateren van de jaren ’70. Met een toen totale capaciteit van 30 kubieke meter per seconde stond het garant voor twee rijstoogsten per jaar. Op dit moment draait Wakay op ongeveer een derde van de capaciteit van toen.

Aanhoudende droogte

Door de lang aanhoudende droogte van de afgelopen maanden is de bodem van de padiearealen kurkdroog. Om die nu te bevloeien is er veel meer water nodig dan normaal. Bovendien is de situatie nu zo, dat bijna alle padieboeren klaar staan om in te zaaien en is er dus binnen een korte tijd een enorm grote behoefte aan irrigatiewater.  De aangevoerde hoeveelheden water uit Wakay is echter niet toereikend om in die grote behoefte binnen een korte tijd te kunnen voorzien. 

Uiteindelijk zullen alle padiearealen in de westelijke polders wel van water worden voorzien, maar het zal nog enkele weken duren voordat die situatie is bereikt. 

In de westelijke polders bevindt zich tussen de 18000 en 20.000 hectare aan padiearealen. De westelijke polders liggen aan de linkerzijde van de Nickerierivier. De rijstvelden hier krijgen water vanuit Wakay en de Nanniezwamp. 

Gevolgen

De stagnatie in de padieinzaai, met als gevolg dat er laat volgens de inzaaikalender zal worden ingezaaid, vergroot de kans op ziekten en plagen in de aanplant. Hoe langer de padieinzaai op zich laat wachten, des te minder wordt ook de kiemkracht van het zaaizaaid, dat nu ergens opgeslagen ligt. Dit kan  gevolgen hebben voor de kwaliteit van de padieaanplant, en daarmee ook de kwaliteit van de oogst. 

Een andere situatie die straks bij de oogst kan ontstaan, is dat er tegelijk zal moeten worden geoogst. Het beschikbare machinepark zal niet die capaciteit kunnen leveren om al de oogstrijpe padie in de velden tegelijk binnen te kunnen halen. De kans dat de oogstrijpe padie langer in het veld moet blijven staan is dan groter, met alle negatieve gevolgen van dien.

(Foto: Dit is het algemene beeld in de meeste rijstpolders in Nickerie. De irrigatiekanalen zitten zonder voldoende water. Op deze foto is op de achtergrond te zien dat het padieareaal deels al is bevloeid, en dat het irrigatiekanaal droog is geraakt. Het water wordt met door de tractor aangedreven waterpomp uit het kanaal in het padieareaal gepompt.)

SS

error: Kopiëren mag niet!