Israël is tegen de Gaza-resolutie van de VN

Israël heeft zich krachtig verzet tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Gaza. Deze resolutie, aangenomen op 15 november 2023, stelde een staakt-het-vuren in Gaza voor. Het riep ook op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die in het conflict werden vastgehouden. Malta heeft dit voorstel geïnitieerd.

Op sociale media bekritiseerde de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de resolutie. Hij beschreef het als losgekoppeld van de werkelijke situatie en zonder gevoel. Erdan verklaarde dat Israël vastbesloten is zijn inspanningen voort te zetten totdat Hamas is verslagen en de gijzelaars zijn teruggekeerd.

Tijdens een VN-sessie steunde de Israëlische vertegenwoordiger, Brett Jonathan Miller, het standpunt van Erdan. Hij wees erop dat er ondanks talrijke raadsvergaderingen geen sprake was van een veroordeling van het bloedbad van 7 oktober. Miller benadrukte dat Hamas de resoluties en eisen van de VN negeert. Hij zei ook dat het conflict zou eindigen als Hamas zich zou overgeven en ontwapenen.

De door Malta voorgestelde resolutie kreeg twaalf stemmen vóór en geen enkele tegen. De Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië, die allemaal een vetorecht hadden, kozen ervoor zich te onthouden. Brazilië steunde de resolutie.

De belangrijkste punten van de resolutie zijn onder meer:

  • De vrijlating van gijzelaars door Hamas.
  • Het creëren van pauzes en humanitaire corridors in Gaza.
  • Het voorkomen van de gedwongen verplaatsing van burgers.
  • Zorgen voor de levering van essentiële goederen zoals water, elektriciteit en medicijnen aan Gaza.
  • Er bij alle partijen op aandringen om de internationale en humanitaire wetten na te leven.

Deze inspanning markeerde de vijfde poging van de VN-Veiligheidsraad om het conflict in het Midden-Oosten aan te pakken. Eerdere voorstellen uit Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten werden niet aangenomen.

Bij de Israëlische agressie tegen de Gazastrook sinds 7 oktober kwamen 11.470 mensen om het leven, waaronder 4.707 kinderen, 3.155 vrouwen en 668 ouderen, terwijl 29.000 gewond raakten, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid .

Onder de doden bevonden zich ook 203 gezondheidswerkers en 36 van de civiele bescherming, terwijl meer dan 210 gezondheidswerkers gewond raakten.

Er werd ook gezegd dat sinds 7 oktober 197 Palestijnen werden gedood door geweervuur van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever, en dat 2.750 gewond raakten.

error: Kopiëren mag niet!