India heeft onlangs zijn zorgen geuit over de aanhoudende conflicten in Myanmar. Bij deze botsingen zijn etnische rebellengroepen betrokken die zich verzetten tegen de militaire junta. Het conflict heeft ertoe geleid dat duizenden inwoners van Myanmar naar India zijn gevlucht. Arindam Bagchi, woordvoerder van Buitenlandse Zaken van India, sprak over deze kwestie. Hij benadrukte de beweging van Myanmarese staatsburgers naar India als gevolg van de gevechten in de deelstaat Chin.
Bagchi benadrukte de diepe bezorgdheid van India over dergelijke grensincidenten. Hij pleitte ook voor dialoog om het geweld te beëindigen. De Chin National Defense Force (CNDF) heeft naar verluidt de controle over een grenscontrolepost in Rikhawdar overgenomen. Deze overname volgde op enkele dagen van hevige gevechten in het noordwesten van Myanmar. Als gevolg hiervan hebben volgens officiële bronnen 5.000 tot 6.000 inwoners van Myanmar hun toevlucht gezocht in India.
Bagchi heeft het exacte aantal vluchtelingen als gevolg van dit recente geweld niet gespecificeerd. Onder de vluchtelingen bevinden zich 42 Myanmarese soldaten die de Indiase deelstaat Mizoram zijn binnengetrokken. Ze gaven hun wapens in en onderwierpen zich aan de Indiase autoriteiten.
Het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) meldt dat India bijna 75.000 mensen uit Myanmar opvangt. Onder hen bevinden zich leden van de Rohingya-minderheid en anderen die op de vlucht zijn voor de nasleep van de militaire staatsgreep. De militaire staatsgreep van 2021 in Myanmar maakte een einde aan een decennium van democratische vooruitgang. Het heeft de regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, die nu gevangen zit, omvergeworpen. Deze staatsgreep heeft Myanmar in een ernstige crisis gebracht. Het heeft ook de al lang bestaande guerrillaoorlog in het land verergerd, waarbij nieuwe anti-junta-milities opkomen.