Feestmaand nadert: burgers denken aan alternatieven voor budgetvriendelijke feestgerechten

Met de feestdagen in het vooruitzicht kijken velen uit naar de gezellige sfeer, familiemomenten en natuurlijk heerlijk eten. In Suriname is het een verankerde traditie dat, ongeacht de diverse bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen, de overgrote meerderheid gezamenlijk de feestdagen rond kerst viert. 

Helaas gaan de gedachten aan de feestdagen, vanwege de economische situatie in het land, gepaard met bezorgdheid over extra uitgaven en de aanzienlijke kosten die komen kijken bij het bereiden van gerechten voor de feestperiode. De stijgende prijzen in de winkels kunnen schokkend zijn, waardoor sommige burgers zich afvragen welke gerechten ze kunnen klaarmaken zonder de bank te breken. 

Marjorie, die ook bestellingen aanneemt van klanten, benadrukt dat gerechten als pom, pastei, salade en pasta bekende keuzes zijn tijdens december. Echter, de kosten voor een bescheiden bereiding kunnen snel oplopen tot duizenden Surinaamse dollars. Op Facebook bieden verschillende ondernemingen gerechten, zoals pom en pastei, aan in verschillende formaten. Een A4-bak pom met kip wordt aangeboden voor ongeveer SRD 1.500. Het is dan ook begrijpelijk dat sommige burgers ontmoedigd raken om zelf een aantal gerechten voor december klaar te maken of te bestellen. 

Echter, in plaats van ontmoedigd te raken, is het tijd om creatief te worden. Het delen van kosten met familie en vrienden, het organiseren van een soortgelijk potluck waar iedereen een gerecht bijdraagt, of het ontdekken van betaalbare recepten zijn manieren om de financiële druk te verminderen. De feestdagen draaien niet alleen om dure gerechten, maar vooral om het samenzijn en genieten van elkaars gezelschap. 

SD 

error: Kopiëren mag niet!