Biden-Xi-bijeenkomst: kleine stappen te midden van mondiale spanningen

Presidenten Joe Biden en Xi Jinping ontmoetten elkaar onlangs na een jaar. Hun bijeenkomst was bedoeld om de groeiende spanningen tussen de VS en China te verlichten. Deze spanningen hebben nabijgelegen landen ongerust gemaakt en de wereldwijde economische groei bedreigd. De leiders wisten tijdens de bijeenkomst bescheiden successen te behalen. Ondanks de lage verwachtingen als gevolg van meningsverschillen over handel, Taiwan en de mensenrechten, boekten ze vooruitgang. Dit omvatte onder meer inspanningen om de fentanylcrisis aan te pakken en de militaire communicatie te heropenen. Deze communicatie was stopgezet na het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.

Biden sprak met verslaggevers over de concurrentierelatie tussen de VS en China. Hij concentreerde zich op het beheren van deze competitie om conflicten te voorkomen. Grotere kwesties zoals de Amerikaanse exportbeperkingen voor microchips en de spanningen in de Zuid-Chinese Zee blijven echter onopgelost. Xi Jinping streefde naar overeenkomsten om de Chinese post-pandemische economie een impuls te geven, maar deze werden niet bereikt.

Xi had ook rechtstreeks contact met Amerikaanse bedrijfsleiders. Hij ontmoette CEO’s als Tim Cook van Apple en Larry Fink van BlackRock. Zijn doel was om buitenlandse investeringen naar China te lokken. Kurt Tong, een voormalige Amerikaanse diplomaat, noemde de uitkomsten van de bijeenkomst ‘relatief kleine overwinningen’.

De bijeenkomst vond plaats in de buurt van San Francisco. Het was het hoogtepunt van intense diplomatieke inspanningen om de gespannen relatie tussen de VS en China te herstellen. Deze spanning kwam voort uit handelsgeschillen, de Russische invasie in Oekraïne en een vermeende Chinese spionageballon boven de VS.

error: Kopiëren mag niet!