Belize heeft besloten de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken vanwege de acties van Israël in de Gazastrook, die worden gezien als schending van het humanitair recht. Belize heeft aangekondigd dat de activiteiten van het consulaat in Tel Aviv onmiddellijk worden opgeschort en dat hun ereconsul wordt teruggetrokken.
De reden voor deze beslissing is het voortdurende en zware bombardement van Israël in Gaza. Deze aanvallen door de Israëlische strijdkrachten hebben meer dan 11.000 doden veroorzaakt, voornamelijk burgers. De regering van Belize dringt er bij Israël op aan onmiddellijk een staakt-het-vuren in te stellen en onbeperkte humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
Eerste CARICOM-lidland
Belize is het eerste CARICOM-lidland dat zo’n gedurfd besluit heeft genomen, ondanks de invloedrijke financiële lobby van de Israëlieten.
Suriname heeft zich aangesloten bij het besluit van CARICOM waarbij een staakt-het-vuren wordt gevraagd en het toelaten van humanitaire hulp. Ondanks dit verzoek, ook vanuit de hele wereld, geeft Israël geen gehoor, omdat ze zich beschermd voelt door de Verenigde Staten en delen van de Europese Unie. De VS voorziet Israël van miljarden aan militaire wapens waarmee ze burgers in Gaza en de Westelijke Jordaanoever doden.
In gebreke
Ons land blijft in gebreke jegens haar bevolking om een eigen besluit te nemen dat ruimte biedt voor het opschorten van de samenwerking met de staat Israël.
Bolivia heeft ook de betrekkingen met Israël verbroken, terwijl Chili en Colombia hun diplomatieke positie kritisch evalueren. Beide landen hebben hun ambassadeurs opgeroepen voor besprekingen over de militaire acties van Israël in het door Hamas gecontroleerde Palestijnse gebied.
Meerdere hulp- en mensenrechtenorganisaties hebben de Nederlandse staat aangeklaagd vanwege de houding van Nederland ten opzichte van het Israëlische geweld in Gaza. De organisaties vinden dat Nederland mede verantwoordelijk is voor schendingen van het oorlogsrecht en de collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking, onder meer vanwege de wapenexport naar Israël.
“Terroristische staat”
President Erdogan van Turkije heeft Israël een terroristische staat genoemd en heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof voor genocide tegen het Palestijnse volk.
De wereld blijft protesteren terwijl dagelijks de moorden doorgaan in Gaza.
Wereldleiders kwamen in Parijs bijeen om de moord op 22 mensen bij het Charlie Hebdo-incident te veroordelen, maar zij zwegen over de moord op duizenden in Gaza. Dit geeft duidelijk aan dat voornamelijk de Verenigde Staten en de Europese Unie met twee maten met betrekking tot hun opvattingen over mensen op aarde meten.
Ze waren ook snel om de Russische president Vladimir Poetin op de internationale opsporingslijst te plaatsen enkele maanden na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar nu durven ze dat niet te doen met de Israëlische premier Netanyahu, ondanks meer dan 11.000 burgerslachtoffers in Gaza.