Terwijl de campagnes voor de World Expo 2030 in volle gang zijn, ontvouwt zich een diplomatiek steekspel om de stem van Suriname. Met de aanstaande besluitvorming tijdens de 173e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 28 november liggen drie grootmachten met elkaar in de clinch: Zuid-Korea, Saoedi-Arabië en Italië.
Onlangs heeft Zuid-Korea een bezoek aan Suriname gebracht en hooggeplaatste ambtenaren hopen Surinamers te beïnvloeden met aantrekkelijke beloften en uitnodigingen door destijds de ministers van Buitenlandse Zaken naar Seoul te halen. De kosten zijn betaald door Seoul.
Hoewel officieel onuitgesproken, suggereren deze plotselinge bewegingen van hartelijke betrekkingen ontegenzeggelijk een jacht op stemmen voor het hosten van de prestigieuze Expo 2030.
Saoedi-Arabië, dat evenzeer de expo wil binnenhalen, trekt de aandacht met de organisatie van een top van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) deze week in hoofdstad Riyad.
De ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi met zijn collega’s van de CARICOM biedt een interessant platform voor Saoedi-Arabië om haar positie te versterken in de Caraïbische regio en de stem voor de world expo binnen te halen.
Saoedi-Arabië stuurt een vliegtuig naar Barbados om de staatshoofden op te halen en neemt ook de volledige kosten op zich.
Italië, ambitieus maar minder actief in haar aanpak tot nu toe, zou hierdoor mogelijk op achterstand kunnen staan. De focus van de gunning wordt voornamelijk verwacht tussen de overgebleven twee kandidaten.
Met respectievelijk vijftien CARICOM-stemmen in het geding, kan een eensgezinde houding substantiële invloed hebben, al is consensus geen gegeven.
Elke lidstaat zal de eigen belangen afwegen vooraleer hun stem uit te brengen aan een van de drie concurrerende landen.
De stemming beslist niet alleen waar de World Expo 2030 plaatsvindt, maar beïnvloedt ook de geopolitieke dynamiek. Deze voorkeursstrijd, met Busan (Zuid-Korea), Rome (Italië) en Riyad (Saoedi-Arabië) als de steden in de race, zal gevoerd worden tegenover de achtergrond van miljoeneninvesteringen in wereldwijde lobby-inspanningen.
Een World Expo kan immers een stroomversnelling van economische groei en toerisme voor het gastland betekenen. Voor het kleinere en armere Suriname vormen aanzienlijke financiële bijdragen een sterke incentive om zich bij een van de biedende partijen aan te sluiten.
Het recent aangepaste standpunt van de CARICOM ten aanzien van de bombardementen in Gaza, waarin om een staakt-het-vuren wordt gevraagd, lijkt in lijn te zijn met de positie van Saoedi-Arabië. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de CARICOM-staatshoofden naar Saoedi-Arabië afreizen met een standpunt dat lijnrecht tegenover de Saoedische zienswijze op het conflict staat. Deze aansluiting bij de Saoedische visie vindt tevens resonantie binnen de principes van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), waarvan zowel Suriname als Guyana lid zijn. Dit getuigt van de invloed die Saoedi-Arabië kan hebben op internationale relaties en politieke standpunten, met potentiële repercussies voor de keuze van de World Expo 2030.