Slapen inlichtingendiensten Suriname?

Afgelopen weekeinde werd bekend, dat de Inlichtingendienst van het Korps Politie Suriname, na door buitenlandse inlichtingendiensten te zijn geïnformeerd dat er via verschillende social media kanalen berichten met terroristische motieven vanuit een bepaald punt vanuit Suriname worden verzonden, een 22-jarige verdachte heeft  aangehouden.

Volgens deze berichten zouden er terroristische misdrijven worden  gepleegd tegen “weerloze en vredelievende burgers”. 

Wakker schudden

Natuurlijk roept dit bericht de vraag op, waarom zijn het niet bij naam genoemde buitenlandse inlichtingendiensten die de Surinaamse politie erop hebben geattendeerd, dat er vanuit Suriname via social media berichten met terroristische motieven worden gepost? Waarom waren eigen Suriname lokale inlichtingendiensten niet in staat om die berichten te onderscheppen? De samenleving mag er toch vanuit gaan dat de lokale zogenoemde ‘inlichtingendiensten’ onder andere social media goed en dagelijks in de gaten houden. Maar, kennelijk is dat niet het geval en moeten buitenlandse inlichtingendiensten de Surinaamse inlichtingendiensten wakker schudden. 

Vragen onbeantwoord

Nu volstaat het Korps Politie Suriname met een summier persbericht dat veel vragen onbeantwoord laat. Zoals, wat was de inhoud van die berichten met ‘terroristische motieven’ en tegen welke ‘weerloze en vredelievende burgers’ waren die berichten gericht?

Schoon schip maken

Bij de beëdiging van destijds de nieuwe korpschef van politie, Roberto Prado, in augustus 2019, liet deze onder andere weten schoon schip te maken bij de inlichtingendienst binnen het Korps Politie Suriname. Hij zei onder andere niet tevreden te zijn “met de huidige inlichtingendienst zoals die nu is en functioneert”. “Er zal daar een goede schoonmaakbeurt worden gehouden.” 

“Hoe functioneert de inlichtingendienst?”

Begin mei van dit jaar was het de fractievoorzitter van de NDP in de Assemblee, Rabin Parmessar, die naar aanleiding van de ongeregeldheden te Pikin Saron – waarbij 10 houttrucks in brand werden gestoken en twee personen werden doodgeschoten – in de Assemblee de vraag stelde “hoe functioneert de inlichtingendienst, waar honderden te werk zijn gesteld met onder meer dure tools?” “Hoe hebben de relevante diensten dit niet zien aankomen?”

Spoorloze Hoefdraad…

Het waren terechte vragen van Parmessar. En, wat te denken van de nog steeds spoorloze op de vlucht zijnde oud-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad? Hoefdraad wordt gezocht door Interpol. Gillmore Hoefdraad wordt onder meer verdacht van oplichting, verduistering en het overtreden van de anti-corruptiewet. 

  • In januari 2020 werd de verdwijning bekend van rond de 100 miljoen USD bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het Openbaar Ministerie, OM, begon een onderzoek. In april diende het Openbaar Ministerie een verzoek in bij De Nationale Assemblée (DNA) om minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen, op grond van artikel 1 van de Wet in staat van beschuldigingstelling en vervolging politieke ambtsdragers. De procureur-generaal verdenkt hem van tien strafbare feiten. De minister noemde het tijdstip van de tenlastelegging “opzettelijk storend en afleidend”. Het OM ging over tot het verzoek aan DNA nadat Hoefdraad had geweigerd gehoord te worden als verdachte. De Assemblee, met een meerderheid voor zijn partij NDP, wees echter het verzoek af. Na de verkiezingen in mei diende het OM het verzoek opnieuw in bij DNA. Daarnaast kreeg Hoefdraad een uitreisverbod opgelegd, maar hij was onvindbaar. 

Hij vluchtte in het tweede kwartaal van 2020 het land uit en bleek belangrijke informatie te hebben meegenomen. Hoefdraad nam computers mee waarop informatie zou staan die voor hem belastend kan zijn. Het gaat om gegevens over de vele leningen die Hoefdraad namens Suriname had gesloten.

Wordt er nog actief gezocht naar Hoefdraad?

Anno november 2023 is Hoefdraad nog steeds spoorloos. En velen in de samenleving vragen zich af hoe dat mogelijk is. Hoe kan iemand als Hoefdraad al een paar jaar onvindbaar zijn voor opsporings- en inlichtingendiensten van Suriname? Heeft hij geen familie in het land? Kunnen telefoons van familieleden bijvoorbeeld niet worden afgeluisterd? Zijn de opsporings- en inlichtingendiensten nog wel actief op zoek naar de oud-minister van Financiën? De indruk bestaat van niet. Waar is Hoefdraad? Nog steeds ergens in buurland Guyana, zoals kort na zijn verdwijning werd gesuggereerd door lokale Guyanese media? 

Maar, feit is dat wereldwijd op de vlucht zijnde criminelen uiteindelijk allemaal tegen de bekende lamp lopen, ook Gillmore Hoefdraad.

PK

error: Kopiëren mag niet!