De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de inflatie voor eind dit jaar geprojecteerd op 40 procent. Gedurende lange tijd dit jaar heeft de Bank blijkens informatie op haar website de inflatieverwachting gesteld op 44,1 procent. De jaarinflatie van 40 procent die is geprojecteerd, is gebaseerd op veronderstellingen van de maandinflatiecijfers over de laatste drie maanden van dit jaar. Indien die cijfers de komende maanden lager uitvallen, dan zal de geprojecteerde jaarinflatiecijfer ook navenant lager zijn.
De jaarinflatie bedroeg in 2020 60,8 procent. Het jaar daarop eindigde de inflatie op 60,5 procent, en vorig jaar bedroeg de inflatie op rond de 54,6 procent. De CBvS heeft voor het komend jaar (2024) een inflatieprojectie van rond de 20 procent. In 2025 is de verwachting de die cijfers nog verder naar beneden zal gaan, mogelijk naar een “one-digit” cijfer.
Centrale Bank governor Maurice Roemer zei vorige week op een persconferente van Financiën-minister Stanley Raghoebarsing over de stand van zaken van het IMF-programma, waar hij bij aanzat, dat het gevoerde monetair beleid van de Centrale Bank in samenhang met het gevoerde fiscaal beleid van de regering heeft geresulteerd in een zekere stabiliteit. Stabiliteit in de valutamarkt en de wisselkoers. Er is verder een belangrijke kentering te verwachten in de inflatieontwikkeling. Hoewel nog hoog, ontwikkelt de inflatie zich in een neerwaartse trend. Het monetair beleid van de CBvS in samenhang met het fiscaal beleid van de regering binnen het kader van het IMF-programma, zal gestaag worden voortgezet om de inflatie verder naar beneden te krijgen.
OMO effectief
Het gevoerde monetair beleid van de CBvS binnen het kader van het IMF-programma bestaat uit drie belangrijke onderdelen die in onderling samenhang worden uitgevoerd. Roemer noemt de zogeheten Open Markt Operaties (OMO), de verhoging van de kasreserveregeling, en maximum groeibeperking van de kredietverlening van de banken. Deze monetaire maatregelen in samenhang met het fiscaal beleid van de overheid is voornamelijk gericht op verkrapping van het aanbod van de geldhoeveelheid.
Afgaand op de huidige situatie zegt de CBvS-governor, dat op z’n minst gesteld kan worden dat het gevoerde beleid effectief is geweest. Er is inderdaad sprake van een geldverkrapping in geldaanbod dat gersulteerd heeft in een zekere stabiliteit op de valutamarkt en de koersen, en daarmee ook op de inflatie.
SS