Geweld tussen Venezuela en Guyana onvermijdelijk

VN-secretaris-generaal António Guterres volgt de escalerende grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela nauwlettend en roept beide landen op om verdere escalatie te voorkomen. Stéphane Dujarric, de woordvoerder van de secretaris-generaal, liet in een recente verklaring weten dat de secretaris-generaal zich zorgen maakt over de toenemende spanning tussen de twee landen. Hij dringt er bij zowel Guyana als Venezuela op aan om goede trouw te tonen en zich te onthouden van acties die de controverse zouden kunnen verergeren of uitbreiden.

De woordvoerder herinnerde eraan dat “in januari 2018, na een zorgvuldige analyse van de ontwikkelingen in het proces van goede diensten dat de afgelopen jaren had plaatsgevonden, de secretaris-generaal, bij de uitoefening van de macht en verantwoordelijkheid die hem door de Overeenkomst van Genève van 1966 waren verleend, koos het Internationale Gerechtshof als het middel dat vervolgens zou worden gebruikt voor de oplossing van het grensconflict tussen de twee landen.”

De controverse ligt momenteel bij het Internationaal Gerechtshof. De secretaris-generaal geeft geen commentaar op zaken die deel uitmaken van lopende gerechtelijke procedures, zei Dujarric.

Referendum Venezuela

Venezuela houdt op 3 december een referendum over het Essequibogebied om dit aan haar grondgebied toe te voegen.

In Venezuela is het gehele Venezolaanse parlement, als oppositiecoalitie, unaniem akkoord met betrekking tot het Essequibogebied dat Venezuela opeist.

Een samenkomst van de politiek door partijen die altijd tegenover elkaar staan. Er wordt verwacht dat het Venezolaanse volk zich positief zal uitspreken, omdat nationalistische aangelegenheden vriend en vijand in een land bijeen kunnen brengen. Ook al zou men het niet eens zijn, wil niemand uitgemaakt worden voor een ‘landverrader’.

Maduro

President Maduro, die niet al te populair is in Venezuela zelf, zal dit gebruiken om eenheid te smeden in zijn voordeel.

Er zullen landelijke verkiezingen gehouden worden in Venezuela het volgende jaar, en dit kan hij goed gebruiken om over te komen als de nationalistische president ofwel een ‘oorlogspresident’.

In zulke gevallen schaart iedereen zich achter zo’n president ter verdediging van het land.

Venezuela heeft onder leiding van Maduro een ongekende boycot gehad van de Verenigde Staten en enkele Europese landen. Een boycot die de economie ten gronde heeft gericht, ondanks veel verspillingen.

Ook zijn er pogingen ondernomen om het regime omver te werpen die zijn mislukt. Evenals pogingen van de oppositie in Venezuela. Maduro geniet nog steeds de ondersteuning van het leger.

Opheffen sancties door VS voor 6 maanden

De Verenigde Staten heeft onlangs de sancties voor de duur van zes maanden opgeheven tegen Venezuela in ruil voor de toezegging van eerlijke verkiezingen.

Dit geeft Venezuela weer de mogelijkheid haar olie te exporteren naar de Verenigde Staten. De olieproductie van Venezuela is momenteel op zevenhonderd vaten per dag.

Haar topproductie in 2018 was 3 miljoen vaten per dag.

Van de thans geproduceerde olie gaat de helft voor export naar China, die deze tegen een goede reductie opkoopt. Nu men weer naar de VS mag exporteren, zal Venezuela weer de hoofdprijs krijgen voor haar olie, en zal China niet meer aan de goedkope olie kunnen komen.

Men gelooft erin dat de VS de tijdelijke sanctie niet zozeer heeft opgeschort om zogenaamd eerlijke verkiezingen te bevorderen, maar vanwege de gewijzigde omstandigheden in het Midden-Oosten en om ervoor te zorgen dat China niet aan de goede olie kan komen.

VS zijde van Guyana

In het conflict tussen Guyana en Venezuela is het te verwachten dat de VS de zijde van Guyana zal kiezen vanwege de oliebronnen die geëxploiteerd worden door de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon.

Het is bekend dat waar er olie is, het in het belang van de VS is om deze te verdedigen voor hun eigen belang.”

error: Kopiëren mag niet!