Bezorgdheid over ruimingsplannen graven begraafplaats Blauwgrond weggenomen

De grote bezorgdheid die was ontstaan bij nabestaanden en familieleden over ruimingsplannen van graven op de openbare begraafplaats aan de Tweekinderenweg te Blauwgrond is voorlopig weggenomen. Dit is het resultaat van een onderhoud op 2 november tussen het Platform Belangenbehartiging Nabestaanden Openbare Begraafplaats Blauwgrond en de districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost. 

Er was grote bezorgdheid en deining ontstaan onder nabestaanden en familieleden nadat ze kennis hadden genomen van een openbare bekendmaking van het Uitvaartbedrijf Hamdard dat per 1 januari komend jaar over zal worden gegaan tot het ruimen van alle graven die 20 jaar of ouder zijn. Het uitvaartbedrijf heeft blijkens een schrijven van de districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost “toestemming” gehad om het “beheer” van de begraafplaats over te nemen. 

De nabestaanden vinden dat op grond van de verkregen “toestemming” voor het “beheer” van de openbare begraafplaats, het uitvaartbedrijf niet de bevoegdheid heeft om graven te ruimen. Ze hebben in petities aan de voorzitter van de Nationale Assemblee, waarvan kopieën werden verstuurd aan onder andere het Kabinet van de President, de dc en de procureur-generaal bij het Hof van Justitie, aandacht voor deze kwestie gevraagd. Ze vroegen ook de aangezegde ruiming van graven onmiddellijk te doen stopzetten. 

Naar aanleiding van het ontvangen kopieschrijven van de nabestaanden heeft de procureur-generaal de nabestaanden via hun raadsman mr. Greg Sitaram laten weten, dat zij geen enkel verzoekschrift heeft ontvangen voor het ruimen van graven op de begraafplaats. Er is dus geen toestemming verleend voor het ruimen van graven.

Aangezegde ruiming stopgezet

Tijdens het onderhoud met dc Bhola heeft de raadsman van de nabestaanden juridische kanttekeningen geplaatst bij de toestemming die aan het uitvaartbedrijf Hamdard is gegeven om het “beheer” van de begraafplaats over te nemen. Ook zou het uitvaartbedrijf de kwalificatie van “beheerder” ontberen. Het onderhoud heeft uiteindelijk erin geresulteerd dat Hamdard het bekendmakingsbord met daarop de aangezegde ruiming van graven, dient te verwijderen. Het uitvaartbedrijf mag ook geen mensen oproepen en “betalingen” vragen voor verlenging van grafrust van overledenen. Voorts mogen de nabestaanden ongehinderd voort gaan met schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden op de begraafplaats.

De openbare begraafplaats Blauwgrond is sinds decennia niet meer in gebruik voor begrafenissen omdat het “vol” is geraakt. Op de begraafplaats liggen voor het overgrote deel Javaanse Moeslims en Javanisten begraven. Vanwege religieuze- en traditionele overtuigingen hechten nabestaanden en familieleden enorm grote emotionele waarde aan de graven van hun overleden dierbaren. Verstoring van de grafrust van hun dierbaren die ruiming van graven met zich mee zou brengen, is voor hen absoluut ondenkbaar.

SS

error: Kopiëren mag niet!