Michelangelo schetst al bijna 500 jaar verborgen onder de kerk

DOOR NINIAN CARTER
15 november 2023 – 31 maart 2024 – Een verborgen kamer die in 1975 onder de Basilica di San Lorenzo in Florence werd ontdekt en versierd met vermoedelijk Michelangelo-schetsen, gaat voor het eerst open voor het publiek.

In 1975 werd overwogen om een kamer onder de apsis van de Nieuwe Sacristie in de Basilica di San Lorenzo in Florence, die tot 1955 als kolenbunker was gebruikt, om te bouwen tot een nieuwe uitgang van de kerk.

Restaurateur Sabino Giovannoni kreeg de opdracht om schoonmaaktests uit te voeren in de smalle gang, die decennialang afgesloten en vergeten was gebleven onder een luik dat verborgen was door kasten en meubels.

Toen Giovannoni twee lagen gips van de muren verwijderde, ontdekte hij verschillende figuurtekeningen in houtskool en optimistisch – een roodachtig tekenmateriaal dat favoriet was bij kunstenaars uit de Renaissance.

Nader onderzoek bracht de toenmalige museumdirecteur Paolo Dal Poggetto ertoe veel van de werken toe te schrijven aan meester Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, meester uit de hoge renaissance.

Hij geloofde dat ze waren uitgevoerd in 1530, toen de prior van San Lorenzo Michelangelo verborg voor de woede van paus Clemens VII, die woedend was over zijn toezicht op de stadsversterkingen tijdens een kortstondige republikeinse opstand waarbij de Medicis werden verdreven. van Firenze.

Deze staat bekend als de “Stanza Segreta” of Geheime Kamer, is al bijna 50 jaar gesloten en nooit door het publiek gezien.

Op 15 november 2023 gaat de zaal voor het eerst open voor vooraf geboekte tickethouders, zij het voor kleine begeleide gezelschappen van vier personen tegelijk (tot een limiet van 100 personen per week), die alleen breng 15 minuten door in de kamer, begeleid door beveiligingspersoneel.

Het kwetsbare karakter van de kunstwerken vereist korte perioden van blootstelling aan speciale LED-verlichting, gevolgd door langere perioden van duisternis.

In maart 2024 wordt gecontroleerd of de bezoeken haalbaar zijn.

error: Kopiëren mag niet!