Zoutgrens in Saramaccarivier voorbij Uitkijk

Rivierwater vanaf monding tot Uitkijk niet geschikt voor bevloeiing tuinbouw

Vanwege de extreme droogte en geringe regenval in het binnenland in de afgelopen maanden heeft de zoutgrens in de Saramaccarivier zich verplaatst tot voorbij richting Uitkijk. 

Uit verkregen metingen verricht door FAI N.V. te Jarikaba in de rivier blijkt, dat vanaf Uitkijk tot de monding de landbouwgebieden geen irrigatiewater voor bevloeiing uit de Saramaccarivier in de kanalen moeten innemen. Het advies is dan ook om alle sluizen voorlopig dicht te houden, zo meldt het Burger Informatiecentrum Saramacca.

Het toegestane maximum aan zoutgehalte in het rivierwater voor gebruik in de groente- en fruitteelt is gesteld tussen 800-1.000 mc.

De metingen verricht door FAI N.V. in de Saramaccarivier te Uitkijk, geven een zoutgehalte van 1.700 mc, Groningen 2.065 mc en Monkshoop 3.326 mc.

De districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, is hierover in kennis gesteld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij te  Saramacca. Op verzoek van de districtscommissaris worden vandaag, vrijdag 10  november, metingen gedaan van het zoutgehalte in het Saramaccakanaal door FAI N.V.

error: Kopiëren mag niet!