VN meldt dat 22% van de Latijns-Amerikaanse bodem is aangetast

De VN heeft gewaarschuwd dat een aanzienlijk deel van de bodem in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, namelijk 22%, is aangetast. Andrea Meza, een hooggeplaatste VN-functionaris, heeft dit als een dringend probleem aangemerkt, met risico’s voor zowel de natuur als menselijke populaties die kunnen leiden tot geweld en migratie.

Er is wereldwijd een aanzienlijke hoeveelheid land verloren gegaan door bodemdegradatie, en dit heeft grote implicaties voor de duurzame ontwikkeling van de getroffen regio. Essentiële bronnen zoals water en voedsel komen hierdoor mogelijk in gevaar.

De oorzaken van de degradatie zijn onder andere klimaatverandering en de expansie van stedelijke en agrarische gebieden, die levensondersteunende gebieden vernietigen. Meza benadrukt het belang van een zorgvuldige ontwikkelingsplanning om de impact op de al aangetaste gebieden en de bevolking te beperken.

Verder waarschuwt zij voor de mogelijkheid dat droogte en slechte bodemkwaliteit leiden tot geweld en migratie, wat tot uitdrukking komt in de stijgende migratie door de Panamese Dariën-jungle. De situatie ondermijnt de mogelijkheid voor de regio om welvaart te bereiken.

Het behalen van klimaatdoelstellingen, waaronder die van het Klimaatakkoord van Parijs, staat onder druk. Meza pleit voor ontwikkelingsmodellen die niet alleen economische activiteiten bevorderen, maar ook natuurlijke bronnen beschermen. Ze uit kritiek op het kappen van bossen voor landbouw en pleit voor strategisch geplaatste landbouw.

error: Kopiëren mag niet!